Odoorn zonder SIVO. Dat is als Assen zonder TT. Deze week is het een jaar geleden dat het dorp voor de laatste keer werd ondergedompeld in de sferen van het dans- en folklorefestival. Juist nu is het gemis pijnlijk voelbaar in het dorp. Een rondje weemoed.

Het gastgezin

Een vriendenkring all over the world . Van China tot Brazilië. Dat heeft het SIVO-festival Don en Hanneke Op ‘t Eijnde opgeleverd. Als beloning voor al die tien jaar, dat het stel uit 2e Exloërmond gratis kost en inwoning bood aan deelnemers. Hoe voorkom je dat je in de eerste SIVO-loze zomer in een zwart gat tuimelt? Je pakt de kans om tenminste nog een zweem van de SIVO-beleving op te snuiven met beide handen aan.

Hoe? Door in Schagen een kijkje te nemen op het SIVO van Noord-Holland. Wetend dat daar een paar van je Argentijnse vrienden, die in 2014 bij jou hebben gelogeerd, hun folkloristische kunsten vertonen met het gezelschap Malambo. Na het allerhartelijkste weerzien met de Zuid-Amerikanen wordt het feest der herkenning compleet voor Don en Hanneke Op ‘t Eijnde. Want wie lopen ze in de mensenmassa op het marktplein van Schagen tegen het lijf? Jaap en Siena Dost. Uit 1e Exloërmond. Net als de Op ‘t Eijndes gastouders waar de organisatie altijd op kon bouwen en - ook net als de Op ‘t Eijndes - hunkerend naar een beetje SIVO.

Kleine wereld

,,Onvoorstelbaar hè? Kom je daar op een markt vol mensen een gastgezin uit 1e Exloërmond tegen.” Zo zie je maar hoe klein de SIVO-wereld is.”

Het festival in Schagen haalde bij Don Op ‘t Eijnde oude herinneringen naar boven. Van weemoed, maar ook frustratie. ,,SIVO was één van de mooiste festivals. Deelnemers roepen dat in koor. Niet te begrijpen dat SIVO ter ziele is. Dan zit je daar in Schagen tussen al die mensen te kijken en vraag je je af: Was dit nou wel nodig geweest? Had SIVO niet gered kunnen worden? En waarom kan het in Schagen in iets kleinschaliger opzet wel en lopen er tijdens het defilé de straten vol met mensen?”

Volgens Op ‘t Eijnde heeft SIVO zijn eigen graf gegraven door bij de laatste editie de hekwerken te verwijderen en alleen voor de optredens in de galatenten nog entreegeld te heffen. ,,Die maatregel had een averechtse uitwerking.”

De haringserveerder

Jan Tuin speelde jarenlang de hoofdrol in een stukje folklore in het kwadraat dat jaarlijks in de raadszaal van het gemeentehuis in Exloo werd opgevoerd: haringhappen.

loading

Hilarisch hoogtepunt tijdens de ontvangst van de dansers door het voltallige college. Tuin - eigenaar van het om de hoek gelegen dinercafé Bussemaker - serveerde niet alleen de oerhollandse lekkernij, hij vertelde er een heel verhaal omheen en demonstreerde hoe de haring naar binnen gewerkt moest worden.

,,Leuk om te doen. Deelnemers waren over het algemeen enthousiast. Maar eerlijk is eerlijk: ik was niet de eerste. Het is begonnen met Hans Post, toen die gemeentesecretaris was. Post, die trouwens ook nog een tijd voorzitter van het SIVO-bestuur is geweest, maakte een prachtige show van dat haringhappen. ,Grab them with the tale’, zoiets zei hij dan. Hartstikke jammer dat zo’n kleurrijk festival niet meer bestaat.”

De Schaop’ndanser

Klaas van Apeldoorn heeft vanaf de eerste keer dat de Schaop’ndansers uit Exloo het SIVO-bal openden, er zijn beste beentje voorgezet. ,,Ik geloof dat we het derde jaar zijn ingestapt. Toen was het echt nog kleinschalig en gezellig. Elk jaar kregen we op de woensdag van het openingsgala vijftien minuten en elk jaar brachten we wat nieuws zodat ze ons niet konden verwijten: ‘die Schaop’ndansers doen elk jaar hetzelfde.’ Vanaf januari waren we al bezig plannen te maken en oefenden we wekelijks. Onze leraar uit Emmen Kees Bokel, die inmiddels is overleden, had er slapeloze nachten van of het wel goed kwam.”

„In ieder geval is het op deze voet niet meer haalbaar. Ik denk dat SIVO teveel dingen wilde en daar aan kapot is gegaan. Een tent met een lichtshow en al die toeters en bellen om het volksdansen heen zijn extraatjes die flink in de papieren lopen.”

De tentenbouwer

Bart Steenge, eigenaar van Steenge Tentenverhuur uit Odoorn, verliest met SIVO een van zijn grootste klussen. ,,We waren er altijd een week flink zoet mee. Van begin af aan hebben wij de tenten gebouwd. Met op het hoogtepunt een galatent van 110 bij 25 meter, een horecatent en 4, 5 buitenpodia met overkapping. En dat ook nog vlak om de hoek, dat maakte het extra speciaal. Mijn vader was bevriend met Ab Pankoek (bijnaam voor Ab Huizing, oprichter van het SIVO-festival, red). De buurt Liniekampen hield bij ons in de loods altijd een feestje van gastgezinnen en deelnemers.”

Had SIVO behouden kunnen blijven? ,,Daar kan ik moeilijk over oordelen. Feit is dat de organisatie niet op de fles is gegaan. Vorig jaar kreeg ik signalen dat het best spannend zou kunnen worden, maar ze hebben alles netjes betaald. Tot de laatste euro. Dat siert ze.”

De supervrijwilliger

René Wiggers was jarenlang voorzitter van het bestuur. Week 31 met of zonder SIVO? Het is een wereld van verschil voor de Odoorner. ,,Ik ben deze zomer al drie weken op vakantie geweest, zonder te hoeven prakkizeren waar ik nog aan moet denken of wat er moet gebeuren. Dat had nooit gekund in de jaren van het SIVO-festival.”

loading

Hoezeer Wiggers jaar in jaar uit ook bij het festival betrokken is geweest - ook als gastouder - hij heeft geen zin om nu een potje sentimenteel te gaan doen. ,,Noem het maar berusting. Je weet dat het niet meer terugkomt. We hadden een onderkomen in het schoolgebouw van De Weiert. De ene helft was kantoor, de andere magazijnopslag. Onze geluidstechnicus Tom Boerema heeft een deel van de spullen opgeslagen. Foto’s en video’s zijn deels naar het Drents Archief gegaan. Op 1 juli hebben we de sleutels van het kantoor ingeleverd. Daarmee is het over. En al die buitenlandse gasten die ik thuis over de vloer heb gehad? Ik kijk er met veel plezier op terug, maar hoef er niet zonodig contacten mee te onderhouden. Trouwens, als ik van al die 32 jaar die mensen moet opzoeken, hoe oud moet ik dan worden?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe