‘Jongen (12) uit Geesbrug verkocht met ouders illegaal vuurwerk door heel Nederland’

Een 14-jarige jongen uit Geesbrug heeft zich samen met zijn vader (50) en moeder (49) schuldig gemaakt aan de handel in illegaal vuurwerk. Dat zegt het Openbaar Ministerie.

De jongen en zijn ouders moesten dinsdag voor de rechtbank verschijnen. Vanwege de jonge leeftijd van de hoofdverdachte heeft de rechtbank besloten om de strafzaak achter gesloten deuren te behandelen. De toen 12-jarige jongen zou tussen mei 2016 en september 2016 door heel Nederland aan particulieren illegaal vuurwerk hebben verkocht, waaronder veel nitraten.

Vader medeschuldige

Of hij dat online heeft gedaan, is niet bekend. Omdat de zaak achter gesloten deuren was, mag niet naar buiten worden gebracht wat de jongen precies gedaan heeft. De vader van de jongen en ook de moeder wisten volgens de officier van justitie waar hij mee bezig was. De officier vond dat de strafzaak tegen de ouders wel in het openbaar had moeten worden behandeld. Maar de rechtbank vond dat onpraktisch.

Crimineel geld

Tegen de 14-jarige jongen is voor bezit en handel in vuurwerk een werkstraf van 100 uur, waarvan helft voorwaardelijk geëist. De vader hoorde voor dezelfde feiten een werkstraf van 100 uur en twee maanden cel voorwaardelijk eisen. De moeder zou crimineel geld hebben wit gewassen. Zij is volgens de officier van justitie ook schuldig aan bezit van vuurwerk. Tegen haar is een geldboete van 1500 euro en twee weken cel voorwaardelijk geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.