‘Kinderwereld’ Roden raakt in stabieler vaarwater

Museum Kinderwereld in Roden lijkt na jaren van financiële malaise in stabieler vaarwater terecht gekomen. Toch blijven de zorgen onverkort aanwezig.

Het speelgoedmuseum aan de Brink boerde in vergelijking met de jaren ervoor goed in 2016, zo blijkt uit de jaarcijfers die het museumbestuur inleverde bij de gemeente Noordenveld. Er gaat een kleine 20.000 euro naar de spaarrekening. Het resultaat wordt vooral veroorzaakt door het snijden in het aantal uren van de directeur. Die staat nu nog voor twee dagen per week op de loonlijst.

Salaris conservator

Het grootste deel van het overschot van vorig jaar moet gereserveerd worden voor het salaris van de conservator. Die staat nu nog voor een deel op de loonlijst van het speelgoedmuseum in Deventer, maar vanaf volgend jaar moet het Roner museum haar volledige salaris (drie dagen per week) ophoesten.

Het verklaart meteen de zorg voor Kinderwereld. De wijze waarop het nu gaat, is niet duurzaam genoeg om te spreken van een gedegen fundament. Wel is het zo dat de huidige directeur bereid is haar functie op te geven, indien daarmee de functie van conservator in stand kan blijven.

Donkere wolk

Daarnaast hangt een andere donkere wolk boven de exploitatie. Het TIP (Toeristisch Informatie Punten) in Noord-Drenthe gaat zich anders organiseren en daardoor bestaat de kans dat het museum 5.000 euro aan subsidie-inkomsten misloopt. De gemeente Noordenveld heeft al aangegeven dat het geen automatisme is dat zij dit bedrag op tafel legt.

Het stelt de gemeente als belangrijkse geldverstrekker (60.000 euro per jaar) wel gerust dat Museum Kinderwereld qua begroting over 2017 op koers ligt. De prognose voor 2018 luidt dat de kosten in de pas loopt met de beoogde uitgaven. Het gaat om een begroting van circa 170.000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.