‘Loktieners’ mogelijk ingezet in sportkantines, slijterijen en horeca

De kans bestaat dat de controles met ‘loktieners’ op de verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verbreed wordt naar sportkantines, slijterijen en horeca in Hoogeveen.

Dat staat in het jaarverslag Handhaving van de gemeente Hoogeveen.

Namens de gemeente gaat een gespecialiseerd bureau ook minderjarigen (mystery kids) inzetten in andere bedrijven die alcohol verkopen. In eerste instantie gaat het om een zogeheten nulmeting, om te kijken in hoeverre sportkantines, horecagelegenheden en slijterijen zich aan de drank- en horecawet houden.

College bepaalt of werkwijze wordt uitgebreid

De uitkomst van deze ‘stand van zaken’ wordt aan burgemeester en wethouders voorgelegd. Het college bepaalt vervolgens of uitbreiding van deze controlesystematiek ‘wenselijk, effectief en efficiënt’ is. Volgens gemeentewoordvoerder Hans Vonk heeft de mogelijke uitbreiding van de controle op de verkoop van alcohol geen directe aanleiding. ,,Dit was al de bedoeling toen we de proef met de supermarkten begonnen.’’

Die proef heeft overigens wel het nut van controles aangetoond. Aanvankelijk ging bijna de helft van de achttien supermarkten die meededen over de schreef met de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. In de jaren erna steeg het nalevingspercentage van 53 naar 67 procent in 2016. Vorig jaar probeerden ‘loktieners’ 108 keer alcohol te kopen in een supermarkt. In 72 gevallen werd dat geweigerd.

Supers riskeren boete van 1260 euro

Met twee (niet bij naam genoemde) supermarkten is het convenant beëindigd, omdat minderjarigen aan de kassa drie keer probleemloos alcohol konden afrekenen, zonder dat naar een identiteitsbewijs werd gevraagd. Deze supermarkten komen in een normale controlecyclus terecht, waarbij een geconstateerde overtreding bestraft wordt met een bestuurlijke boete van 1260 euro.

Deelnemende supermarkten die wel met succes een aankooppoging van de ‘loktieners’ voorkwamen kregen een deel van de financiële bijdrage terug. De bedoeling is de werkwijze de komende drie jaar voort te zetten waarbij, afhankelijk van de resultaten, de supermarkten drie tot zes keer gecontroleerd gaan worden.

Evenementen

Behalve deze aanpak, worden ook reguliere controles uitgevoerd. De gemeente heeft vorig jaar vooral veel aandacht besteed het toezicht op de verkoop van alcohol tijdens evenementen. ,,Wat hierbij opvalt’’, zo staat in het jaarverslag, ,,is dat er tijdens bepaalde evenementen veel alcohol wordt geschonken, waarschijnlijk ook aan grote groepen jongeren.’’

Om een vergunning te krijgen moeten organisatoren van deze evenementen voortaan een duidelijk drank- en horecabeleid hebben. Daarin moet staan hoe de organisatie de verkoop van drank aan jongeren onder de 18 jaar probeert te voorkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.