‘Maar één naam voor de oude dierentuin: Rensenpark’

De voormalige dierentuin in het Emmer centrum moet de naam Rensenpark krijgen. Dit vindt de CDA-fractie in de Emmer gemeenteraad.

Passend eerbetoon

,,Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen red.) opperde onlangs dat Emmen misschien een prijsvraag uit moet gaan schrijven om zodoende tot een geschikte naam voor het voormalige dierenpark te komen. Dat werk moet Emmen zich besparen. Kies voor de naam Rensenpark. Dat is een naam die recht doet aan de historie en tegelijk een passend eerbetoon aan het echtpaar Jaap en Aleid Rensen’’, zegt Dirk van Dijken, CDA-raadslid in Emmen.

Jaap en Aleid Rensen kregen in 1970 de leiding over het toenmalige Noorder Dierenpark en maakten van een zieltogende dierentuin een internationaal vermaarde dagattractie. In 1995 nam het echtpaar, dat nog altijd vlakbij de voormalige dierentuin woont, afscheid. In de jaren daarna daalde het aantal bezoekers flink, werd het dierenpark ingehaald door andere parken en werd steeds meer de noodzaak tot vernieuwing gevoeld. Er werd gekozen voor de bouw van Wildlands, een compleet nieuw park op enkele honderden meters afstand, aan de andere kant van de Hondsrugweg.

'Mensenpark'

Wildlands ging dit voorjaar open en eind september werd daar de miljoenste bezoeker verwelkomd. Van het voormalige dierenpark wil de gemeente een mensenpark maken, een parkachtige omgeving waar mensen kunnen recreëren, wonen en wellicht ook werken. De vele markante bomen blijven staan en er komen niet meer gebouwen dan er in het verleden in de dierentuin waren. Het gebied is tegenwoordig overdag vrij toegankelijk en er zijn al meerdere activiteiten geweest, zoals theatervoorstellingen en een markt met allerlei kraampjes.

Knoop doorhakken

Wat betreft CDA-raadslid Van Dijken hakt de gemeente Emmen nog deze maand de knoop door en kiest zij voor de naam Rensenpark. ,,Dan raakt die naam ook ingeburgerd en weet iedereen bij de opening van het park hoe het park heet. Nu circuleren er meerdere namen: oude dierentuin, mensenpark en locatie Hoofdstraat. Ook hoor je her en der mensen die pleiten voor de naam Rensenpark. Die naam moet het gemeentebestuur zo snel mogelijk omarmen, als het aan het CDA ligt." Van Dijken zegt zelf contact hierover te hebben gehad met Aleid Rensen. ,,Zij had geen bezwaar tegen die naam en zei zich vereerd te voelen als het park zo ging heten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.