‘Museum Mensinge gaat voor Kerst weer open’

Kerst op Mensinge gaat alsnog door. Voorzitter Ton Driessen van dat Landgoed meldt dat nu de vrijwilligers van het museum een tijdelijke coördinator toejuichen.

Die coördinator is door de gemeente Noordenveld aangeboden als tijdelijke oplossing van de financiële nood waarin het landgoed verkeert. Volgens Driessen moet het bestuur formeel nog akkoord gaan, maar wordt het aanbod gezien als hulp om het museum weer open te krijgen. Kerst op Mensinge is traditiegetrouw een hoogtepunt van het museumjaar, maar kwam in gevaar door de sluiting in september.

Driessen zegt wel teleurgesteld te zijn in de gemeenteraad van Noordenveld, die niet bereid is gebleken het extra geld beschikbaar te stellen dat past bij de opdracht die het landgoed van de gemeente heeft. Het Landgoedbestuur moet het museum open houden en theater/bioscoop De Winsinghhof van een gedegen programma voorzien. Het Landgoed stevent voor het derde jaar achtereen af op een flink tekort en daar komt op zijn vroegst in februari een oplossing voor als een gemeentelijk onderzoek naar de toekomstmogelijkheden voor het landgoed klaar is. Tot dan kan Mensinge geen nieuwe verplichtingen aangaan, maar Driessen gaat ervan uit dat de gemeente dan alsnog over de brug komt of de opdracht aanpast.

De gemeenteraad volgde in meerderheid het standpunt van B en W dat eerst duidelijk moet worden wat er aan de hand is. Verontruste vrijwilligers van de havezathe en de eveneens gesloten Landskeuken hebben bij de gemeente gemeld dat extra geld niet de beste oplossing zou zijn. Onder de vrijwilligers heerst grote onvrede over de gang van zaken binnen de organisatie, waarbij gebrek aan communicatie en aandacht een grote rol heeft gespeeld. Dat is ook wel onderkend door het bestuur. Ongeveer de helft van de vrijwilligers van het museum is opgestapt en die trend is nog niet gestopt.

Zo somt vrijwilliger Erik Horstmeijer een reeks van gebeurtenissen op, die hem vorige week deden besluiten de havezate de rug toe te keren. Het gaat dan om het ontslag van vier vrijwilligers met tussendoor de aanstelling van zes betaalde krachten. Hij spreekt schande van een herinrichting van Mensinge zonder overleg met belanghebbenden. Er is door anderen met de vinger gewezen naar directeur Ids Dijkstra als veroorzaker van de onrust, maar dat heeft een steunbetuiging opgeleverd van 75 van de nog overgebleven vrijwilligers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.