‘Natuurmonumenten moet zich schamen’

Natuurmonumenten moet zich schamen met de beschuldigende vinger naar de boeren te wijzen. Ze is zelf mede schuldig aan de sterke afname van insecten.

Diny Zwart uit Mantinge windt er geen doekjes om. Ze woont al bijna 40 jaar in het Mantingerveld. Destijds een landbouwgebied dat door Natuurmonumenten beetje bij beetje is opgekocht en omgebouwd tot natuurgebied.

‘Fauna is zienderogen afgenomen’

,,Eerder leefde er nog van alles in het Mantingerveld. Niet alleen een enorme variatie aan insecten, maar ook grutto’s, kieviten en leeuweriken. Sinds Natuurmonumenten ruim 20 jaar geleden aan de slag is gegaan, is de fauna zienderogen afgenomen. Ook het Hullenzand, destijds een prachtig natuurgebied in de landbouwenclave, moest eraan geleven. Ook dat is niet meer wat het was’’, verzucht Zwart.

Natuurmonumenten is zelf debet

En nu uit onderzoek blijkt dat het slecht gaat met de insecten, wijst Natuurmonumenten de boeren als schuldige aan.

Zwart: ,,Ze moesten zich schamen. Ik volg alles in het Mantingerveld op de voet. Natuurmonumenten is zelf debet aan de afname van de insecten. Dat hebben de ontwikkelingen in het Mantingerveld wel aangetoond.’’

Nee, ze is geen boer(in). ,,Ik heb geen bemoeienissen met de agrarische sector, anders dan dat ik mijn dagelijks voedsel eraan heb te danken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.