‘Op het Koopmansplein in Assen moet ruimte blijven voor evenementen’

De ingezonden ideeën voor het nieuwe Koopmansplein in Assen laten vooral zien dat er behoefte is aan groen. Maar er moet ook ruimte blijven voor evenementen.

In totaal zijn er 599 ideeën ingeleverd bij de gemeente voor een nieuw Koopmansplein. Bij de presentatie van deze ideeën, gisteravond in De Nieuwe Kolk, bleek vooral dat het nog niet makkelijk gaat worden de vele wensen te verenigen.

Vele functies samenbrengen

„We moeten een veelheid aan functies samen zien te brengen”, liet wethouder Roald Leemrijse zijn publiek dan ook weten. Hij zou zelf graag de evenementenfunctie van het plein behouden. „Het Koopmansplein is bij het TT Festival niet voor niets Main Stage, de sfeer is daar altijd heel erg goed.”

De gemeente gaat nu verschillende architectenbureau’s vragen met een ontwerp te komen waarin zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de wensen van de inwoners. Die zien vooral meer groen wel zitten, en willen een meer sociale functie voor het plein. Ook zijn de meesten het met de wethouder eens dat er ruimte moet blijven voor evenementen.

Plein moet verbinden

Henk van Hooft, voorzitter van binnenstadsvereniging Vaart in Assen, vindt vooral dat de barrières op het Koopmansplein weg moeten. „Het plein moet verbinden, maar nu zorgt het vooral voor scheiding door de trappen, muurtjes en het fietspad. Maak van de omgeving weer één geheel en maak het goed bereikbaar met doorloopjes naar de achterliggende winkelstraten.”

Als alles meezit kan de schop in het najaar van 2019 de grond in. De provincie Drenthe maakt drie miljoen euro vrij voor de aanpak van de Asser binnenstad rondom het plein, op voorwaarde dat de gemeente én het bedrijfsleven ieder hetzelfde bedrag op tafel leggen. Dat lijkt geen onoverkomelijkheid, aangezien de gemeenteraad begin dit jaar al akkoord ging met dit bedrag.

Nu het bedrijfsleven nog

Volgens wethouder Leemrijse gaat het ook lukken om het bedrijfsleven mee te krijgen. „We zijn met meer dan tachtig initiatiefnemers in gesprek, bijvoorbeeld om winkels om te toveren tot woonruimte. Uiteindelijk moet de binnenstad weer in de top 25 van Nederland komen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.