‘Rapport bevingsschade Emmen is broddelwerk’

Wetenschappers uit Nederland en België noemen het rapport dat de NAM liet opstellen over de aardbevingsschade in Emmen broddelwerk. ,,Het rapport kan de prullenbak in.’’

Dat zeggen de geologen onafhankelijk van elkaar maandagavond in een uitzending van EenVandaag op NPO 1 om 18.15 uur. Die uitzending is niet toevallig, want anderhalf uur later begint in hotel Ten Cate een bijeenkomst van LEF! over de aardbevingsschade. Daar komen eveneens geologen aan het woord.

Emmen werd 30 september vorig jaar ‘opgeschrikt’ door een aardbeving met een kracht van 2.3 op de schaal van Richter. De beving, veroorzaakt door de gaswinning van de NAM bij Emmen, leverde 111 schademeldingen aan huizen op. De NAM gaf ingenieursbureau Witteveen+Bos opdracht uit te zoeken of er een relatie was tussen de beving en de schade. Dit bureau kwam tot de conclusie dat die relatie er in geen enkel van de 111 gevallen was. De meeste scheuren in de huizen zouden er al hebben gezeten voor de aardbeving en dus krijgt niemand zijn schade vergoed. Dit tot ontsteltenis van de omwonenden, die zich totaal niet serieus genomen voelen door de NAM.

Rapport 'stinkt'

EenVandaag vroeg drie deskundigen het rapport van Witteveen + Bos te bestuderen en die kwamen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat het rapport broddelwerk is. Aardwetenschapper Bernd Andeweg (Vrije Universiteit) stelt dat het rapport ‘stinkt’. Volgens de geoloog doet Witteveen & Bos allerlei aannames die ze niet hadden mogen doen. Daardoor gaan ze veel te kort door de bocht richting conclusie.

Ook zijn collega Manuel Sintubin (Katholieke Universiteit Leuven) is zeer kritisch. Hij zegt dat het rapport wetenschappelijk gezien zwaar onvoldoende is en het kan wat hem betreft dan ook ‘de prullenbak’ in. Beide wetenschappers constateren dan ook dat Witteveen & Bos nooit de conclusie had mogen trekken dat er geen relatie zou kunnen zijn tussen de beving en de schade ontstaan aan huizen in de omgeving.

Reactie NAM

,,Ons beeld is dat Witteveen+Bos een zorgvuldig en transparant traject heeft doorlopen’’, zegt woordvoerder Henk Heeringa van de NAM in een reactie. ,,Alle 111 panden zijn uitgebreid onderzocht en wij conformeren ons aan het rapport.’’ De NAM vindt juist dat het heel transparant is geweest na de aardbeving. Zo is er niet alleen naar de schades zelf gekeken maar ook is een analyse gemaakt op basis van beschikbare data. ,,Mochten de schademelders het niet eens zijn met de afwijzing, dan kunnen zij de Technische Commissie Bodembeweging inschakelen. Dat hebben we hen ook schriftelijk kenbaar gemaakt.’’

In Emmen komen maandagavond verschillende experts aan het woord. Dat zijn geoloog Peter van der Gaag, advocaat Martin Blokzijl, expertise-expert Robert Schat en Ria Mulder, die in haar woningS in Emmen schade heeft opgelopen. Ook Prof. dr. Theo Salet van Witteveen+Bos reist naar Emmen af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.