‘Samen gaan we naar de top van de duurzaamheid’

In 2040 is Drenthe energieneutraal. Ruim zeventig partijen zetten gistermiddag in het provinciehuis hun krabbel onder het voornemen dat te realiseren.

„Stel dat we zonder investeringen in duurzaamheid doorgaan. Dan geven alle ruim 200.000 huishoudens in Drenthe tot 2040 collectief 10 miljard euro uit aan energiekosten”, stelt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. „Dat geld gaat nu naar energiebedrijven en de overheid, terwijl we het veel beter in besparingsmaatregelen kunnen stoppen zodat we tegen die tijd energieneutraal zijn.”

Inmiddels zijn meer dan zeven- tig partijen, waaronder woningcorporaties, gemeenten en vertegenwoordigers van de inwoners het daarmee eens en hebben een ‘Drentse Energiedeal’ ondertekend. Binnen 24 jaar moet Drenthe energieneutraal zijn.

Expeditie

De provincie trekt 6,5 miljoen euro uit om innovatie aan te jagen. Bijvoorbeeld door leningen tegen een lage rente te verstrekken voor woningisolatie, aldus Stelpstra. Ook wil de provincie leningen van de overheid aantrekkelijker maken door een deel van de rente te subsidiëren.

De provincie Drenthe noemt het initiatief een expeditie. Een toepasselijke naam, vindt Stelpstra. „Het wordt een avontuur. Met de stand van de technologie van vandaag zouden we ons doel nooit halen. Maar er wordt zo veel en zo snel ontwikkeld dat het absoluut gaat lukken. We weten nu nog niet wat voor mogelijkheden we tegen gaan komen, dus het is echt een expeditie naar de top van die berg.”

Gisteren werd al een aantal initiatieven getoond. Een online Drents Energieloket is in het leven geroepen om vragen van huiseigenaren te beantwoorden. Verschillende Verenigingen van Huiseigenaren nemen stappen om woningen beter te isoleren. „Het maakt niet uit hoe je isoleert, als je maar isoleert”, vindt Stelpstra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.