‘TT Circuit negeert mindervaliden’

Enkele mindervalide bezoekers van het TT Circuit voelen zich niet serieus genomen door het bestuur van het circuit. Ze vinden dat hun adviezen voor rolstoelvriendelijke aanpassingen worden genegeerd.

Als echte motorfanaat kwam Miriam Rybier uit Soest meerdere keren per jaar naar het TT Circuit in Assen. „Alle evenementen pakte ik mee, van de MotoGP tot aan de WK Superbike. Maar nu ik door de ziekte MS in een rolstoel zit, wordt het me niet gemakkelijk gemaakt.”

Circuit niet rolstoelvriendelijk

Rybier ondervond aan den lijve dat het circuit niet gemaakt is voor rolstoelgebruikers. Zij en andere mindervalide motorfans wilden dan ook graag meedenken toen bekend werd dat het circuit gemoderniseerd zou worden.

„Samen met Jan Knol uit Staphorst heb ik begin 2017 contact gezocht met de Stichting Circuit van Drenthe en hulp aangeboden. Op de tekentafel wordt zelden goed nagedacht over oplossingen voor mindervaliden. Dat wilden we in dit geval vóór zijn.”

Aanpassingen blijken geen verbetering

Er volgde een gesprek met vertegenwoordigers van het circuit, maar daar bleef het bij. „Ze zouden ons op de hoogte houden. Maar dat gebeurde niet.” De groep voelt zich genegeerd en aan het lijntje gehouden. „We snappen heus wel dat je een oud circuit niet in één keer gemoderniseerd en aangepast hebt. Maar aanpassingen die al zijn gedaan blijken helemaal geen verbetering te zijn.”

Rybier wijst op onmogelijk te betreden invalidentoiletten (‘die ook nog eens niet op slot kunnen en geen alarmsysteem hebben’), het ontbreken van een toegang voor invaliden van de hoofdtribune naar de paddock, te steile opgangen naar de invalidenplaatsen en onbereikbare eet- en drinkkraampjes door grindpaden. “Als klap op de vuurpijl werden bij de vorige TT invalide bezoekers door verkeersregelaars geweigerd bij de invalidenparkeerplaatsen, omdat ze geen speciaal aangevraagde pas hadden. Je zou toch verwachten dat een normale invalidenkaart genoeg moet zijn. Dit gaat nergens anders zo.”

‘Volstrekte onzin’

Woordvoerder Peter Schorer van het TT Circuit bevestigt dat er niet altijd voor alle invaliden plaats is op het voor hen bestemde parkeerterrein. “Iedereen die een ticket voor een rolstoelplateau koopt krijgt automatisch een kaart voor de invalidenparkeerplaats. Maar er zijn ook invaliden die op een gewone plek zitten, voor hen geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Dat is overal zo.”

Over de toiletten is Schorer een stuk minder toegeeflijk. „Alle invalidentoiletten kunnen op slot en hebben een alarmsysteem. Ze voldoen aan alle eisen. Beweringen dat dit niet zo is zijn dus volstrekte onzin.” Rybier en Knol willen zich volgens Schorer opwerpen als woordvoerders van alle mindervalide bezoekers. „Maar wij zijn met De Noorderbrug in zee gegaan, een stichting met veel ervaring die ons uitstekend helpt om het circuit te verbeteren. Rybier en Knol willen steeds om tafel. Dat gaan we niet meer doen, maar dat we ze negeren is onzin. Ik heb geen enkele klacht van ze ontvangen.”

Verlanglijstje

Het bestuur van het circuit is bekend met de delen die minder goed begaanbaar zijn. Verschillende aandachtspunten staan volgens de woordvoerder op het verlanglijstje om aangepakt te worden. „Tijdens de laatste TT hebben we voor het eerst gewerkt met vrijwilligers die op die moeilijke punten klaarstonden om rolstoelgebruikers te helpen. Dat is erg goed bevallen.”

Of dit soort maatregelen voor Rybier en haar groep genoeg zijn, valt te bezien. „Wij willen af van die afhankelijkheid, we zouden gewoon zelf onze weg moeten kunnen vinden op het circuit.” Ondanks de moeizame relatie tussen de twee ‘partijen’ blijft Rybier hopen op een gesprek. Daarom is zij een petitie gestart. „We gaan voor de vijfhonderd handtekeningen, die wij aan gaan bieden aan TT-voorzitter Arjan Bos en de gedeputeerde van Drenthe.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.