‘Toerisme Emmen lijdt niet onder windmolens’

De plaatsing van windmolens heeft nauwelijks tot geen gevolgen voor het toerisme in Emmen.

Dat staat in een rapport dat in opdracht van de gemeente Emmen is opgesteld door economisch onderzoeksbureau Decisio en het European Tourism Futures Institute.

‘Flutrapport’

Maar de gemeenteraad van Emmen is niet erg onder de indruk. ,,Een flutrapport’’, zegt een raadslid dat anoniem wil blijven: ,,Ze hebben een vergelijking getrokken met plekken in Groot-Brittannië, waar niemand woont.’’ ,,Een rapport vol aannames en daarom flinterdun’’, vindt Harry Leutscher, die in de raad de motie indiende, die tot het rapport leidde.

Volgens de opstellers van het rapport gaat het alleen in het allerslechtste geval de gemeente overnachtingen en dus geld en werknemers kosten. Maar daarbij gaat het om relatief kleine aantallen. De gemeente kan zo’n scenario voorkomen door de molens landschappelijk gezien een beetje verstandig in te passen - de helft van de bezoekers aan de gemeente Emmen komt namelijk voor het landschap en de natuur. Met de nu voorliggende locaties is dat redelijk te doen, denken de onderzoekers. Bovendien ligt binnen een straal van 500 meter geen attractie in Emmen, op Pottendijk na. Maar daar wordt al lawaai gemaakt.

Campings

De onderzoekers hebben ook gekeken binnen een straal van 1100 meter - dezelfde afstand die de gemeente aanhoudt voor woningen. Daar kwamen ze manage De Eekwal (N34) tegen en vier campings: Kolderwiede, de Pierewaaier, Rolfer Outdoor en Sportlandgoed Zwartemeer. Ondernemers daar hoeven niet bang te zijn, zeggen de onderzoekers, want uit telefoongesprekken met campings elders blijkt dat slechts een enkele gast op 800 meter nog last heeft van windmolens. Ook op 1100 meter van Berkenrode ligt het Veenpark, met 80.000 bezoekers per jaar toch de meest bezochte attractie bij een potentieel windpark. Maar de onderzoekers zeggen niet expliciet iets over de mogelijke gevolgen voor het park. Wel stellen ze dat bij een worst case scenario de hele gemeente Emmen 2,5% minder dagjesmensn krijgt, wat leidt tot een werkloosheid van hooguit 14 mensen. Nu werken er in de toeristische sector in Emmen bijna 2500 mensen.

Leutscher verbaast zich erover dat het grootste deel van de onderzoek vóór de plaatsing van windmolens is gedaan maar niet erna, zodat effecten niet doorberekend zijn. ,,Bovendien komen veel bestaande onderzoekresultaten uit de periode rond 2008. De wereld is sindsdien wel veranderd.’’

LEF! verbaast zich ook over het belrondje bij toeristische ondernemers in den lande, ,,Dit kan eenvoudigweg geen deugdelijk onderzoeksmateriaal opleveren.’’ LEF! gaat daarom het onderzoeksrapport bespreken met ondernemers in Emmen, de Recron en het Drents Landschap. ,,Van hen willen we weten of ondernemers bereid zijn te investeren in hun bedrijf of dat de windmolens hen juist daarvan af houden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.