‘Wat betekent uitbreiding vliegveld Lelystad voor Drenthe?’

Steeds meer inwoners en politici in Drenthe vragen zich af wat de uitbreiding van luchthaven Lelystad voor gevolgen heeft. Volgens gedeputeerde Henk Brink is de provincie ‘zeer alert’.

Wat merken we straks van Lelystadvliegtuigen boven Drenthe? Worden inwoners de dupe geworden van het doordrammen van uitbreidingsplannen door de overheid en Schiphol? Worden inwoners in deze kwestie überhaupt serieus genomen?

Het zijn vragen die in ieder geval leven bij D66 in Drenthe.

‘Gaat u maar rustig slapen’

,,En de antwoorden die we tot dusverre krijgen uit het provinciehuis zijn een beetje in de categorie: gaat u maar rustig slapen’’, zegt Statenlid Jurr van Dalen. ,,En dat is verontrustend.’’

Nieuwe routes van Lelystad komen over delen van met name Zuidwest-Drenthe. Boven het Holtingerveld is een wachtgebied ingetekend, een plek waar vliegtuigen rondjes kunnen cirkelen.

Uitbreiding Lelystad is al langere tijd discussie-onderwerp

In Friesland en met name Overijssel is de uitbreiding van Lelystad al langere tijd dagelijks onderwerp van gesprek. De scherpe bril van actiecomité HoogOverijssel zorgde er voor dat berekeningen voor het milieueffectenrapport (MER) opnieuw moeten worden bekeken.

De geluidsbelasting blijkt groter dan Lelystadmoeder Schiphol deed voorkomen.

Lelystad Airport moet vanaf 2019 het vakantievliegverkeer van Schiphol overnemen, om de luchthaven te ontlasten. In de zomer bleek dat daardoor zeker tot 2023 tientallen vliegtuigen per dag laag over gemeenten en natuurgebieden komen.

Inmiddels voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma moest twee weken geleden in een brief aan de Tweede Kamer toegeven dat er fouten zijn gemaakt.

‘Iets minder ingrijpend’

,,Ik heb de indruk dat het voor ons gebied - en nu wordt het wel oppassen met wat ik zeg - iets minder ingrijpend is dan in Friesland en Overijssel’’, zegt VVD-gedeputeerde Henk Brink.

,,Waar mee ik dus niet beweer dat er straks niet boven Drenthe wordt gevlogen of dat we er niet mee bezig zijn, integendeel. Gelet op de laatste ontwikkelingen rond Lelystad is alles nog in beweging. Wij moeten er in Drenthe zo min mogelijk of geen last van hebben. En we zijn er zeer alert op om commotie in ons gebied aandacht te geven en onder de aandacht te brengen.’’

De provincie heeft een plek aan de Alderstafel, een overleg over de ontwikkeling van de luchtvaart. Volgens Brink ‘haakt Drenthe goed aan’ bij de andere provincies die zich tegen de uitbreiding van Lelystad aan bemoeien, met name Overijssel, Gelderland en Friesland.

‘Hoe rustig is het straks nog in Drenthe?’

D66 is er niet gerust op dat dat voldoende is.

,,We horen van inwoners dat ze geen informatie krijgen, niet op de hoogte waren van informatiebijeenkomsten, allemaal gepland buiten Drenthe’’, zegt Van Dalen. ,,Ondernemers in de vrijetijdssector maken zich zorgen, hoe rustig is het straks nog in Drenthe? Die vliegroutes gaan over stiltegebieden. Wij hebben sterk het idee dat het met de inspraak over Lelystad niet goed gaat.’’

Wat u vindt, kunt u tot 2 november kenbaar maken

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu houdt momenteel nog een zogenoemde internetconsultatieronde . Mensen kunnen via tot 2 november online kenbaar maken wat ze vinden van de geplande uitbreiding van Lelystad.

D66 in Drenthe heeft samen met de Statenfractie van Friesland en de raadsfracties van Borger-Odoorn, Coevorden, De Fryske Marren, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, Steenwijkerland en Tynaarlo een zienswijze ingediend.

Ondertussen in de gemeente Westerveld

In de gemeente Westerveld heeft de fractie van Duurzaam Sociaal Sportief Westerveld - Sterk Westerveld (DSSW/SW) aan de bel getrokken bij burgemeester en wethouders. ,,Het verbaast ons dat er vanuit Drenthe nauwelijks reacties aangemeld worden, terwijl het in Overijssel en andere delen van het land wel heel erg leeft’’, zegt raadslid Geke Kiers.

menu