De Drentse campings zijn helemaal klaar voor het nieuwe kampeerseizoen. De eerste gasten zijn in het paasweekend al geweest.

Bij de houtkachel in de receptie van Camping de Weyert in Rolde is het heerlijk warm. Het is geen kampeerweer. De trouwe campinggasten laten zich door een paar regenbuien niet afschrikken. Maar een aantal gasten is maandagmorgen wel eerder huiswaarts vertrokken dan gepland. De paasmarkt in het dorp werd afgeblazen vanwege de harde wind. Verder was het ook geen dag voor buitenvertier.

Open dag bij Drenthe Campings

Daarbij kwam dat het caravaneigenaren werd afgeraden om de weg op te gaan, omdat het stormachtig hard kon waaien. ,,Een van onze gasten had zo veel haast om met de caravan te vertrekken dat hij vanmorgen het opstaptrapje is vergeten”, zegt Frits Sturris (56). Hij runt samen met zijn vrouw Anneke (54) al achttien jaar Camping De Weyert in Rolde. Vrijdag is de camping opengegaan voor het nieuwe seizoen. ,,We hadden direct gasten. Ook mensen met caravans. Vanwege de wind zijn ze op paasmaandag in alle vroegte vertrokken. Sommige gasten blijven juist een dagje langer.”

De Weyert heeft maandag open dag gehouden, net als alle collega’s die zijn aangesloten bij Drenthe Campings. Het gaat om achttien campings in de hele provincie. Het echtpaar Hiske (72) en Annie Gijkens (74) uit Varsseveld zijn speciaal voor de open dag vanuit de Achterhoek naar Drenthe gekomen. ,,We komen hier al tien jaar”, zegt Annie Hijkens. ,,Het bevalt ons heel goed. Alles is perfect geregeld. Wat ons vooral trekt is de gezelligheid. Er wordt heel veel gedaan om de gasten samen te vermaken.”

Samenwerken in plaats van concurreren

Haar echtgenoot Hiske Gijkens vindt dat de camping er mooi bij ligt. ,,De nieuwe buitenfitnessapparaten zijn schitterend. Ik heb ze allemaal al uitgeprobeerd. We verblijven hier meestal zo’n zes weken per jaar. De camping is mooi gelegen, vlakbij het dorp en bij het Balloërveld. Mijn vrouw en ik maken altijd heel veel fietstochten in de omgeving. We blijven terugkomen. Het bevalt gewoon heel goed.”

Het echtpaar uit de Achterhoek had het campingbezoek willen combineren met een bezoekje aan de paasmarkt in het dorp. ,,Maar die is afgelast helaas.” Campingeigenaar Sturris raakt al lang niet meer in paniek van een natte seizoensstart. ,,Die tijd heb ik gehad. Natuurlijk hoop je op mooi weer en veel boekingen. Op basis van de afgelopen jaren weet ik dat heel veel mensen terugkomen naar onze camping.”

Sturris is te spreken over de samenwerking binnen Drenthe Campings. ,,We zien elkaar als collega-ondernemers, die elkaar kunnen versterken en niet als concurrenten. We werken samen bij de promotie van Drenthe als kampeerprovincie. Het zijn allemaal kwalitatief goede bedrijven op het gebied van gastvrijheid en netheid. Elke camping heeft wel zijn eigen doelgroep. De ene richt zich op gezinnen met kleine kinderen, de ander op rustzoekers of ouderen.

Harder werken door natte winter

De achttien campings hebben samen een website. ,,Wie op Google de zoekwoorden ‘camping en Drenthe’ intikt, komt daar als eerste terecht. Via de website kunnen mensen vervolgens zoeken naar een camping die bij hen past. Er zitten kleine en grote campings tussen met verschillende voorzieningen. Die van ons zit in het middensegment.” De campingeigenaren van Drenthe Campings komen in de winter een keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen of nieuwe plannen te maken voor het seizoen. ,,Dat is nuttig en altijd erg gezellig.”

Eigenaar Sturris en zijn medewerkers hebben de laatste maanden hard gewerkt om alles weer tip top in orde te krijgen voor het nieuwe seizoen dat loopt tot eind oktober. Het was volgens Sturris lastig werken, omdat het zo’n natte winter is geweest. ,,Veel werkzaamheden op het terrein moet je dan uitstellen. We hebben er de laatste dagen flink overuren gemaakt om alles klaar te krijgen. Als we open zijn moet alles goed zijn. Dat is gelukt. Volgende week komen nog onze nieuwe lodges. We zijn klaar voor het nieuwe kampeerseizoen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe