‘Weitevener op criminele pad na baanverlies bij reorganisatie’

Een 32-jarige man uit Weiteveen verloor door een reorganisatie een goedbetaalde baan en raakte in korte tijd aan lager wal. Dinsdag zat hij voor de rechtbank op verdenking van een reeks inbraken.

De verdachte werd afgelopen oudejaarsdag opgepakt bij een woning in Emmen. De man werd gezocht door de politie, omdat hij was herkend op camerabeelden die gemaakt waren van een poging tot inbraak in de kantine van tennisclub LTC in Emmen. Volgens de officier van justitie heeft hij tussen augustus en eind december 2017 inbraken en diefstallen gepleegd in Emmen, Schoonebeek, Nieuw-Amsterdam, Hardenberg en Coevorden.

Zo werden uit een kelderbox van een seniorencomplex in Coevorden van zes bewoners fietsen of andere goederen gestolen. De gestolen goederen zijn teruggevonden in een garage waar ook de verdachte was. Hij ging er vandoor. Op meerdere spullen is bloed met zijn DNA teruggevonden. De man zou eind september en begin augustus ook diefstallen hebben gepleegd in supermarkten in onder meer Nieuw-Amsterdam en Schoonbeek. In alle gevallen nam hij pakken koffie mee. In totaal zou hij 100 pakken koffie van Douwe Egberts hebben gestolen.

Supermarkteigenaren waarschuwden elkaar voor koffiedief

De verdachte ontkent deze koffiediefstallen. Medewerkers van de supermarkten herkenden hem. De diefstallen gebeurden in een paar dagen tijd. Supermarkteigenaren hadden elkaar via whatsapp gewaarschuwd dat de voor hen bekende koffiedief weer actief was. Ook zijn foto werd rondgestuurd. De man is eerder vorig jaar voor het stelen van pakken koffie veroordeeld. ,,Dat heb ik gedaan, dat geef ik ook toe. Maar nu ben ik niet schuldig.”

Koophuis door bank geveild toen Weitevener in gevangenis zat

Tijdens de zitting kwam naar voren dat 2017 een rampjaar was voor de verdachte. Hij had elf jaar lang een goedbetaalde baan. Begin vorig jaar werd hij door een reorganisatie ontslagen. De man kon zijn hypotheek en vaste lasten niet meer betalen en werd zwaar depressief. Hij raakte aan lager wal en ging over tot plegen van diefstallen en inbraken. Toen hij in de gevangenis zat in zijn koophuis door de bank geveild.

De verdachte wil absoluut geen hulp of behandeling terwijl hij veel problemen heeft. Tegen de man is een gevangenisstraf van tien maanden geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.