‘Zonder Lifelines was ik nu dood’

De toekomst van het grootschalige gezondheidsonderzoek Lifelines loopt gevaar. Er is voorlopig geen geld voor een nieuwe ronde. Jammer voor de wetenschap, maar er is méér. Anita Eleveld uit Gieten heeft haar leven te danken aan het programma, dat als donderslag bij heldere hemel uitwees dat ze kanker had.

Supersportief was ze, en dat is ze nog steeds. Met gemak rende Anita Eleveld, die in Gieten een sportschool runt, de 10 kilometer en zelfs meer dan dat. Een klant van de sportschool spoorde haar in 2012 aan mee te doen aan Lifelines, het grootschalige, meerjarige gezondheidsonderzoek onder noorderlingen. Ze besloot zich aan te melden. ,,Ik voelde me zo gezond dat ik dacht: dát wil ik wel eens op papier zien! Maar toen bleek er iets niet goed te zijn met mijn bloed. Ik moest nog een keer bloed laten afnemen. Daarna was het nog steeds onduidelijk. Het kon een virus zijn of iets anders.’’

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.