100-jarige volksclub Asser Boys is meer dan alleen voetbal (en Rinus Michels was er ooit trainer)

Volksclub, familieclub, voetbalclub. Dat is Asser Boys. Wie lid wordt, blijft zijn hele leven bij de vereniging hangen.

De enorme fotogalerij aan de muur in de kantine spreekt wat dat betreft boekdelen. Het aantal leden dat al 50 jaar of langer aan Asser Boys is verbonden, is groot. De vereniging bestaat zondag 13 oktober honderd jaar.

Onderlinge verbondenheid groot

De onderlinge verbondenheid bij de club is groot. Tekenend is dat de kantine eigenlijk nooit gesloten is. Geen training of er is binnen een kopje koffie of iets anders te krijgen. Ook de in zomermaanden staat het niet stil. ,,De accommodatie is altijd beschikbaar’’, zegt voorzitter Jan Puper.

Het aantal activiteiten naast het voetbal is ook groot: uiteraard wordt er gekaart, maar ook gewandeld en gefietst onder auspiciën van de club. ,,Asser Boys is niet alleen voetbal. Heel veel mensen zijn hier iedere dag aanwezig. Het is een grote familie.’’

Club van Assen-Oost

Asser Boys is de club van Assen-Oost. Maar niet alleen meer, benadrukt Puper. We krijgen ook toestroom van nieuwe leden uit Marsdijk. En de nieuwbouw in Het Palet zorg voor aanwas bij ons. Inmiddels telt de club zo’n 600 leden en eigenlijk een beetje tegen de landelijke tendens in neemt het aantal seniorenteams op zondag nog toe. ,,Dat is de afgelopen twintig jaar niet eerder gebeurd’’, zegt Puper.

Rinus Michels was trainer Asser Boys

Wat hoort er in dit rijtje niet thuis: Ajax, FC Barcelona, Feyenoord, Nederlands elftal, Asser Boys?

Succescoach Rinus Michels was ook als trainer bij Asser Boys actief.

Feyenoord. Bij al die andere voetbalclub is Rinus Michels, want daar hebben we het over, trainer geweest. Hoewel het eerste zondagteam van Asser Boys zelf dus nooit hoger reikte dan de tweede klasse, heeft de club wel een trainer van wereldfaam gehad. Michels - de beste coach van de 20ste eeuw, volgens de FIFA - werd kampioen met tal van clubs en leidde het Nederlands team - waar hij vier keer trainer van was - in 1988 naar de Europese titel. In de finale werd de Sovjet Unie met 2-0 verslagen.

De fijne kneepjes van het vak leerde de Generaal, zoals de bijnaam van Michels was, in Assen en wel bij Asser Boys, zo wordt bij de vereniging dikwijls gekscherend gezegd. Hoe dan ook: Michels, die gymleraar was, trainde in 1951 enkele maanden Asser Boys. Hij voetbalde toen bij Ajax en was gelegerd in Hooghalen.

Dat was nog wel een klein probleempje. Michels had geen vervoer naar Asser Boys. Voor elke training werd hij op de fiets opgehaald door Berend Rengers. De politieman bracht hem ook weer terug naar Hooghalen. Michels fungeerde zelfs nog als oppas van de zoon van Rengers: Luc. Beiden spraken elkaar later nog eens en volgens Luc - PvdA-raadslid in Assen - herinnerde de Generaal zich zijn Asser periode nog goed.

De vereniging heeft dit seizoen acht seniorenteams (zes op zondag, twee op zaterdag), drie dameselftallen, veertien jeugdteams, drie G-teams en vijf zaalvoetbalteams.

Van Columbia en Blauw Wit naar Asser Boys

Asser Boys zag het licht honderd jaar geleden onder de naam Columbia. Volgens de overlevering werd het initiatief tot de oprichting genomen door drie zoons van plaatselijke middenstanders. Zij waren niet door de ballotage bij Achilles 1894 gekomen. Dat bestond toen nog.

Jan Blauw overhandigt bij het 50-jarig jubileum een bos bloemen aan voorzitter Bijlsma.

De naam werd al snel gewijzigd in Blauw Wit. Omdat de vereniging niet over een eigen sportcomplex beschikte moesten velden worden gehuurd. De huur werd betaald met de entree van het publiek. Een van die duels bracht Blauw Wit aan de rand van de afgrond want door slechte weersomstandigheden kwamen slecht twaalf betalende toeschouwers opdagen. Het bestuur kon dat bij de gemeente goedmaken door de straten te gaan vegen. Dat geschiedde.

De naam Blauw Wit was overigens ook geen lang leven beschoren. Omdat er onder de paraplu van de KNVB al een club met die naam actief was, moest een nieuwe naam worden verzonnen. In 1923 werd het Asser Boys in de kleuren blauw-wit. Het huidige complex aan de Houtlaan is overigens niet altijd het speelterrein voor de Boys geweest. Er waren nogal wat omzwervingen. ,,We hebben zelfs het aanbod gehad om ons in Kloosterveen te vestigen. Dat hebben we gelukkig niet gedaan’’, vertelt Puper.

‘Vereniging was op sterven na dood’

Puper is inmiddels elf jaar voorzitter. Hij trad aan in een periode dat het op alle fronten wat minder liep bij de volksclub. Hij tij is echter alleszins gekeerd. ,,Het zag er toen niet heel florissant uit. Ik wist het niet, maar de club was op sterven na dood. Met heel veel inzet zijn we erin geslaagd Asser Boys weer een goede naam te bezorgen.’’

Topscorer Issy Greving en Coen Moulijn

Grote voetbalnamen die de club heeft voorgebracht zijn op een hand te tellen. Of beter gezegd met een vinger. Roelof ‘Issy’ Greving is de enige speler die het tot het betaald voetbal heeft geschopt. Greving kwam uit een gezin met liefst twaalf jongens die allemaal ook voetbalden.

Asser Boys geeft op borden langs het hoofdveld zelf een overzicht van de geschiedenis.

Roelof maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste team en speelde een jaar later in het Nederlands jeugdelftal met onder anderen Coen Moulijn, de befaamde dribbelaar van Feyenoord. Greving kwam via Be Quick en Heracles uiteindelijk terecht bij Go Ahead Eagles. In 1962 bedroeg zijn transferwaarde 100.000 gulden, een kleine 50.000 euro. Hij was jarenlang topscoorder aller tijden van Heracles.

Het hele jaar zijn er activiteiten om het jubileum te vieren, maar het echte feest is in het weekend van 11, 12 en 13 oktober. Op vrijdagavond is het officiële deel: de receptie voor bestuurders en andere genodigden. Op zaterdag staat onder meer een reünie voor oud-voetballers en leden die 25 jaar of langer aan de club verbonden zijn op het programma. Belangstellenden kunnen zich hier nog voor aanmelden.

Daarna is de grote feestavond en op zondag een buitengewone ledenvergadering. Dan wordt ook een jonge stier op een van de velden van Asser Boys los gelaten; ofwel Schijt je Rijk. Het veld is in kavels verdeeld en die zijn verkocht voor 5 euro per stuk. De eigenaar van de kavel waar de stier een vlaai deponeert krijgt 1500 euro. Met de opbrengst van deze ‘verloting’ worden de jubileumactiviteiten gefinancierd.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.