1000 euro windmolenbonus schrale troost voor Weijerswold

'Omwonenden windparken niet serieus genomen' ANP

De gemeenteraad van Emlichheim heeft groen licht gegeven voor de komst van zes nieuwe megawindmolens van 206,5 meter hoogte.

Het is nu aan Landkreis Grafschaft Bentheim om de voorzet binnen te tikken. Dit tot afgrijzen van de inwoners van buurtschap Weijerswold. Zij kijken straks uit op de kolossen, die op 200 meter van de Nederlandse grens komen te staan.

Op één lid na stemde de hele raad voor het voorstel om mee te werken aan aanpassing van de infrastructuur, zoals verbreding van de wegen rond de plaats waar de molens komen. De huidige twaalf molens van 120 meter hoogte ruimen straks het veld voor zes exemplaren die stuk voor stuk hoger reiken dan twee Martinitorens.

Een zevenkoppige delegatie uit Weijerswold keek machteloos toe. Enige lichtpuntje: niet alleen Duitse woningbezitters die minder dan 1 kilometer van een windturbine wonen, hebben straks recht op minimaal 1000 euro jaarlijkse vergoeding. Dat geldt ook voor Nederlanders. Harry Assen rekent zich tot die categorie. Maar blij keek hij allerminst toen hij die boodschap hoorde van burgemeester Daniela Kösters. ,,Liever geen molens. Dit is niet meer dan een schrale troost.’’ Assen schat dat zo’n tien woningen in Weijerswold straks op minder dan 1 kilometer van een Duitse windturbine staan.

Tegenwind Weijerswold kondigde alvast aan naar de rechter te stappen. Vooruitlopend daarop tekent het bij Grafschaft Bentheim bezwaar aan tegen de aanvraag voor een vergunning. Ook het college van gemeente Coevorden zal een zienswijze indienen, omdat de positionering van de Duitse turbines op gespannen voet staat met de vier die aan de Nederlandse kant zijn gepland. Wethouder Jeroen Huizing: ,,Tenminste één molen aan Duitse kant komt zo dichtbij te staan dat die een Nederlandse molen wind afvangt.”

menu