103-jarige deelt haar geheim: ‘Elke dag karnemelk en veel vis eten’

Trientje van ‘t Zand uit Emmen werd zaterdag 103 jaar. Iedereen mag op bezoek komen: ze is onvermoeibaar en houdt ervan de hele dag onder de mensen te zijn.

Bij binnenkomst in woonzorgcentrum Holdert in Emmen is er geen twijfel mogelijk wie de jarige is. In een rolstoel omringd met ballonnen en heel veel vrienden en familie zit Trientje van ‘t Zand. Om de haverklap wordt er een bos bloemen bezorgd. ,,Ik word heel erg verwend’’, zegt van ‘t Zand. Ze is kwiek en onvermoeibaar. Als de verslaggever onder de tafel per ongeluk tegen haar voet tikt zegt ze meteen: ,,Zoek je ruzie?’’ Daarna een brede lach.

Trientje is niet graag alleen

,,Het is hier zo gezellig, wie wordt er nou 103? Het wordt er natuurlijk niks anders van, maar toch. Het is mooi dat ik nog zo bekend ben onder de mensen, anders was het minder leuk geweest’’, zegt ze. Ze zit zelden op haar kamer. Na het ontbijt rolt ze pijlsnel naar de gemeenschappelijke ruimte beneden waar al haar vrienden zitten.

Trientje van ‘t Zand werd in 1914 geboren in Eenrum in Groningen en bleef enig kind van haar Groningse moeder Anna en Friese vader Reink. ,,Friesland is ook prachtig’’, zegt ze. ,,Ik heb in Heerenveen gewoond en in Gorredijk.’’ Ze kwam voor de liefde naar Drenthe.

Nooit echt ziek geweest

Ze heeft twee kinderen, dochter Annie van 69 en een zoon van 61. Dochter Annie Staats is er vandaag bij. Kan ook niet missen, ze zien elkaar minimaal drie keer per week. De rest van de familie komt een dag later, vanwege werkverplichtingen. Van ‘t Zand heeft vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen en is nooit echt ziek geweest. Staats: ,,Ze is in haar leven drie keer geopereerd, ik zit daar al overheen.’’ Toch is het ook dagen minder leuk, als ze pijn heeft van de artrose. Maar klagen doet ze niet.

Van ‘t Zand verwachtte dat ze oud zou worden. Haar moeder werd ook 95. ,,Ik drink elke dag karnemelk en ik eet veel vis, dat is gezond voor je. Zoute haring, zure haring, rolmops.’’

Op vakantie

Als er een medewerker bij haar staat, checkt ze gelijk of ze staat ingeschreven voor de vakantie. ,,Ze doet werkelijk aan alle activiteiten mee’’, zegt Saskia van Holdert. In april gaat de 103-jarige naar Terschelling. Eigenlijk wil ze liever naar Oostenrijk. ,,Dat is mijn lust en mijn leven. De bergen zijn daar prachtig.’’ Misschien volgend jaar. Tot dan moet ze genoegen nemen met haar uitzicht op Wildlands. Ze lacht weer: ,,Ook heel mooi.’'

menu