16 miljoen euro voor Glasvezel de Wolden

De provincie Drenthe, de gemeente de Wolden en nutsbedrijf Rendo willen 16 miljoen euro investeren in het glasvezelproject De Wolden.

Quotum

Voor vandaag moest stichting Glasvezel De Wolden 1100 abonnees hebben om door te mogen gaan. Lang zag het ernaar uit dat het project zou uitlopen op een fiasco. Drie weken geleden was nog niet de helft van de abonnementen verkocht en vandaag leek de teller te blijven steken op 992 deelnemers. Maar doordat het de afgelopen week storm liep met aanmeldingen, waren de providers niet in staat om het op tijd te verwerken in het systeem. Na een handmatige telling bleek dat ze het quotum ruimschoots hebben gehaald.

Vandaag sprak Gerhard Kippers, directeur van stichting Glasvezel de Wolden, op het provinciehuis met gedeputeerde Henk Jumelet (CDA), wethouder Jan ten Kate (Gemeentebelangen) en Eddy Veenstra (directeur Rendo) over de financiering. De drie partijen zijn bereid om samen 16 miljoen euro te investeren. Waarschijnlijk betaalt de provincie 9 miljoen euro en nemen gemeente De Wolden en Rendo beide 3,5 miljoen euro voor hun rekening. ,,Maar dat kan nog veranderen. Alle partijen moeten het eerst nog voorleggen aan de gemeenteraad, gedeputeerde staten en de raad van toezicht’’, vertelt een woordvoerder van de provincie.

Feestje

Gerhard Kippers is tevreden met de uitkomst van het gesprek. ,,Voorlopig ziet het er positief uit.’’ Kippers doelt daarmee op de volgende deadline van 20 oktober. Dan moeten er 1500 abonnees zijn, zodat de hele gemeente kan worden voorzien van snel internet. ,,Maar dit nieuws gaan we vanavond met alle vrijwilligers vieren. Zij hebben er keihard voor gewerkt.’’

Halverwege juni neemt de gemeenteraad van De Wolden het definitieve besluit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.