168.000 mensen bezoeken Herinneringscentrum Kamp Westerbork

168.000 mensen brachten in 2018 een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Iets minder dan in 2017, maar meer dan het jaar daarvoor.

Met bezoekersaantallen die de laatste jaren steeds rondom de 170.000 uitkomen behoort Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot de best bezochte musea van Noord-Nederland.

Lange zomer

De lichte daling van afgelopen jaar is volgens directeur Dirk Mulder te verklaren door de lange, hete zomer. ,,We zien in onze maandcijfers dat het in juli en augustus minder druk was dan in 2017. Het was in het museum rustiger, maar op het kampterrein in die periode onverminderd druk. Maar omdat het kampterrein gratis toegankelijk is, tellen we deze bezoekers niet mee.”

Jaar van verzet

Ruim 5.000 mensen liepen afgelopen jaar mee in de stille tocht tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking. Claudia de Breij verzorgde daar de muzikale bijdrage. Daarnaast stond het afgelopen jaar in het teken van het ‘Jaar van Verzet’. In het hele land werd extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de oorlog.

In het Herinneringscentrum lag de nadruk vooral op het thema onderduik. Zo was de tentoonstelling Verhalen uit de Onderduik te zien, werd in Nieuwlande het geheime dagboek van verzetsheld Arnold Douwes gepresenteerd en werden op het kampterrein het aangepaste Verzetsgraf en het crematorium onthuld.

Europese prijs

Afgelopen jaar ontving Kamp Westerbork een European Heritage Stories Grant. In totaal kregen tien Europese initiatieven deze stimuleringsprijs. Het Herinneringscentrum won de prijs voor het vertellen van het verhaal van Roma en Sinti in het doorgangskamp, maar ook voor de plannen voor activiteiten in 2019 en 2020.

Komend jaar

Het nieuwe jaar begint in het Herinneringscentrum met de tentoonstelling Westerbork-Auschwitz op zaterdag 26 januari. Het Herinneringscentrum staat aan de vooravond van een grote verbouwing. De hoop is dat de schop de tweede helft van komend jaar de grond in kan. Dit jaar neemt directeur Dirk Mulder afscheid van het Herinneringscentrum, de zoektocht naar zijn opvolger is nog in volle gang.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.