1800 kinderen uit hun dak voor Sinterklaas

Ruim 1800 kinderen waren dinsdag bij drie gratis Sinterklaasvoorstellingen in De Nieuwe Kolk. Of ze het leuk vonden? Het gegil kwam boven de 150 decibel uit.

Vijfhonderd kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 zitten dolenthousiast in de theaterzaal en Sinterklaas komt het podium op. Ondertussen vraagt een voice-over (de zoetgevooisde stem van Hans Pettinga, die die rol al drie jaar voor zijn rekening neemt) of de kinderen er misschien ook zin in hebben? ,,JAAAA!’’, klinkt het oorverdovend uit alle keeltjes. In De Nieuwe Kolk hebben ze het gemeten: de kinderen produceren op hoogtepunten maar liefst 150 decibel. Zo veel als een straaljager.

Lisa is dom geweest

De Sinterklaasvoorstellingen zijn een cadeau van Stichting Sinterklaasintocht Assen, de regimentsfanfare Garde Grenadiers & Jagers en de gemeente Assen.

Het verhaal was natuurlijk niet zoveel nieuws: elk jaar slagen de Pieten er weer in een groot probleem te veroorzaken vlak voor pakjesavond. De ene keer zijn ze de cadeaus kwijt, de andere keer is Sinterklaas ontvoerd en dit keer zijn er niet genoeg pepernoten. Nieuw aan dit verhaal: de enige vrouw in het stuk krijgt de schuld.

De kus die met afgrijzen werd ontvangen

Het zit zo, Hoofdpiet heeft een vriendin (dom, vrouwen leiden alleen maar af) Lisa. Lisa heeft te weinig geheim ingrediënt voor de pepernoten besteld (300 kilo in plaats van 3000). Terwijl ze huilend haar excuses aanbiedt aan Hoofdpiet, wordt hij witheet: ,,Pepernoot, ik had het nog zo gezegd!’’ Als hij hier later spijt van heeft, vergeeft zij hem direct en zingen ze een romantisch lied over ,,altijd samenblijven’’. Bij de kus op het eind roepen de kinderen afkeurend: ,,Ieeeuw!’’ Dat is op zich een uitstekend advies voor Lisa: nooit een man kussen die je huid vol scheldt, zelfs de vierjarigen weten dat.

De oplossing

Gelukkig kan er daarna gewerkt worden aan een oplossing, waarbij de kinderen steeds worden betrokken. Ze moeten meezoeken en onder de stoelen kijken, springen, vragen beantwoorden, wijzen waar de Regelpiet nou weer heen is gegaan en dat allemaal onder begeleidend gegil waar op een gegeven moment zelfs een straaljager soft bij klinkt.

Maar de kinderen vinden het prachtig, en daar gaat het om.

Al is het natuurlijk óók heel belangrijk dat Sinterklaas de juiste cadeaus koopt voor pakjesavond. Tip: toen de kinderen nog niet schor waren, schreeuwden ze naar het kladblok van de verslaggever (’Maak jij een verlanglijstje?’) dat ze een Hatchimal wilden. Dat schijnt een groot ei te zijn waar na enig broeden een knuffel uitkomt. Hij maakt ook geluid, maar vast geen 150 decibel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.