3 en 2 jaar cel geëist in omkopingszaak Rendo

Voor het aannemen van steekpenningen is voor de Asser rechtbank drie jaar celstraf en het betalen van 100.000 boete geëist tegen Richard W., oud-directeur van energiebedrijf Rendo in Meppel.

Bij de verkoop van de leveringstak van Rendo in 2006 claimde W. volgens de officier van justitie een miljoen euro van Electrabel in ruil voor de verkoop aan dit Belgische bedrijf, dat graag op de Nederlandse energiemarkt actief wilde zijn. Het Deense Dong, dat Rendo ook wilde overnemen en meer geld bood, werd door W. buiten de deur gehouden.

Maus van L., destijds directeur van Electrabel Nederland, hoorde twee jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij gaf opdracht een miljoen te betalen aan W.'s bedrijf Woldomus. Volgens de aanklager wilde Van L. na enkele mislukte overnamepogingen kosten wat het kost slagen.

Woldomus, het bedrijf dat het geld ontving en waar W. grootaandeelhouder van is, moet volgens de officier een boete van 5 ton betalen en het onterecht ontvangen bedrag van een miljoen terugbetalen.

De aanklager noemde W. 'in- en incorrupt'. ,,Een man die voor zijn eigen persoonlijke gewin niet schuwt anderen mee te slepen.''

Donderdagmiddag doen de advocaten van W. en Van L. Hun verhaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.