300 mantelzorgertjes doen dagje Wildlands

Liefst 300 jonge mantelzorgertjes uit Assen, Hoogeveen, Coevorden en Groningen gaan een dagje uit naar Wildlands in Emmen.

Het initiatief van de Stichting Gewoon Verdiend in Assen, om kinderen die na en voor schooltijd voor een ziek, gehandcapt of verslaafd familielid zorgen, eens per jaar een onbezorgde dag te bezorgen, is in twee jaar tijd uitgegroeid tot een serieuze operatie.

Eén dag kind onbekommerd zijn

Op 11 juni gaat de reis naar Wildlands in Emmen en niet minder dan 300 kinderen gaan mee. Ze komen uit Assen, Hoogeveen, Coevorden en Groningen. Zes bussen van Arriva Touring brengen en halen de mantelzorgers.

Het doel van het uitje is om deze kinderen in elk geval een dag per jaar onbekommerd kind te laten zijn.

Het begon twee jaar geleden met een uitstapje van 150 Asser mantelzorgertjes naar Walibi. Vorig jaar was er een speel- en doedag in en rond Assen. ,,De kinderen hebben zelf aangegeven graag weer naar een pretpark te gaan’’, zegt Carla Oortwijn, oprichtster van Gewoon Verdiend. Voor en achter de schermen werken inmiddels ongeveer 40 vrijwilligers aan het initiatief.

'Olievlek'

,,Het wordt inderdaad steeds groter’’, zegt Oortwijn. ,,Maar dat is ook de bedoeling. We hebben van begin af aan de hoop uitgesproken dat dit initiatief zich als een soort olievlek over het land zou verspreiden. Groningen, Hoogeveen en Coevorden zijn nieuw dit jaar. In Groningen zijn we een samenwerking aangegaan met Humanitas om de kosten te spreiden. Elders in het Noorden, zoals in Noordenveld, Veendam en de Pekela’s, zijn ook initiatieven ontstaan. En geregeld komen mensen bij ons kijken hoe wij het doen. Helemaal goed, natuurlijk.’’

Alle deelnemende kinderen worden geregistreerd, zodat gemeenten en welzijnsinstellingen zicht krijgen op de jonge mantelzorgers. Oortwijn: ,,Op die manier kunnen gemeenten serieus naar hen kijken, komt er meer aandacht voor de problematiek op scholen en als de inzichten beter worden, krijgen deze kinderen meer en betere hulp.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.