40 jaar vrouwenvoetbal in Koekange

Precies 40 jaar vrouwenvoetbal in Koekange. Dat wordt gevierd. En als het even meezit, wordt het zaterdag dubbel feest bij Vitesse '63.

De vrouwen van Vitesse ’63 in Koekange kunnen zich geen groter cadeau wensen voor het 40-jarig bestaan van de damestak van de club dan promotie naar de landelijke eerste klasse. Zaterdag, tijdens de viering van het jubileum, wordt de beslissende wedstrijd gespeeld. Op eigen veld.

Promotie

Het zal erom spannen, maar Vitesse ’63 heeft de beste kaarten in handen. De uitwedstrijd in Steenwijk wonnen de Koekanger dames met 1-3. ,,Deze uitgangspositie is zó goed, dan wíl je promoveren. We moeten er vol voor gaan’’, zegt Monique Koetsier, die na een zwangerschap op de weg terug is naar het eerste én lid is van de jubileumcommissie.

Saillant detail: mochten de vrouwen promoveren, dan spelen ze komend seizoen hoger dan de heren van Vitesse ’63. Dat had het clubbestuur in 1966 niet voor mogelijk gehouden. ,,Toen wij ons destijds met een clubje enthousiaste dames meldden, wilde het bestuur er ab-so-luut niets van weten. Ik kom uit een echt voetbalgezin en ging vaak kijken. Op een gegeven moment dacht ik: we kunnen zelf ook wel voetballen’’, blikt mede-oprichtster en jubileumcommissielid Roelie van Dijk terug.

Daar dacht het toenmalige bestuur dus heel anders over. ,,Met Alie van den Berg ben ik wel een keer of drie bij het bestuur geweest om ons verhaal te doen, maar ze wilden er niet van weten. Voetbal was niets voor vrouwen. Toen hebben we gezegd: nou, dan richten we een eigen vereniging op, want wij wilden voor geen goud bij Ruinerwold spelen. Daar schrokken de bestuursleden toch wel van, want ineens werd er gezegd: probeer het dan maar.’’

Vijftig vrouwen

De animo voor het vrouwenvoetbal is door de jaren heen altijd wel groot geweest, weet Koetsier. ,,Als je op zaterdag wilde sporten, had je eigenlijk maar twee mogelijkheden in Koekange: korfbal of voetbal.’’

De club telt vijftig vrouwen, verdeeld over twee teams. Geregeld stromen jonge meiden door naar de senioren. Specifieke teams voor meisjes zijn er niet meer. Zij spelen samen met de jongens. ,,Dat is beter voor hun ontwikkeling. Worden ze hard van’’, zegt Van Dijk, die stopte met spelen toen haar dochter haar opwachting maakte in het eerste.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.