400 behoeftige gezinnen krijgen geen voedselpakket. Voedselbank valt stil door hamsterende supermarktklant

Voedselbank Foto: ANP

Voedselbank Hart van Drenthe kan komende week geen enkel voedselpakket uitgeven aan ruim vierhonderd gezinnen uit Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Tynaarlo. Dit komt onder meer door het hamstergedrag in supermarkten.

Dat laat secretaris Aaltje Pol van de Voedselbank Hart van Drenthe weten. Eerder deze week werd al besloten om geen enkele uitgifte te doen in Assen, Gasselternijveen, Gieten en Zuidlaren. Zondag is ook besloten om geen voedselpakketten uit te delen in Beilen en Smilde. Daarmee valt de voedselbank in vier gemeenten volledig droog.

Lege schappen

Sinds het coronavirus in Nederland is, hamsteren consumenten massaal spullen in de supermarkten. Het gaat veelal om toiletpapier, medicijnen, maar ook om versproducten en vlees. Schappen zijn soms helemaal leeg. Met als gevolg dat de mensen die een beroep moeten doen op de voedselbank niks krijgen. Zoals dat dus deze week gaat gebeuren in Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe en Tynaarlo.

De koopzucht van de Nederlanders raakt de voedselbanken hard. Volgens Pol zorgt het hamstergedrag in supermarkten er domweg voor dat er minder (verse) producten zijn. Dus de aanvoer van die producten - voedselbanken worden veelal gesteund door supermarkten - is opgedroogd. Met alle gevolgen van dien.

1100 monden

,,Het is heel naar”, vertelt secretaris Pol. ,,Dit is precies wat je niet wilt. We geven voedselpakketten aan ruim vierhonderd gezinnen. Daar worden zeker 1100 monden mee gevoed. Het gaat om een kwetsbare groep mensen die hulp nodig zijn. Ze hebben maar een klein budget en dan krijgen ze deze week niks. Dat is zwaar.”

,,Vanuit de horeca zijn we wel benaderd. Zo hebben we wat verse producten gekregen. Maar dat is nu ook op. Komende week wordt heel lastig voor ons”, voorspelt de voedselbanksecretaris.

Vrijwilligerstekort

Volgens Pol is er een tweede reden om de zes uitgiftepunten van Hart van Drenthe te sluiten. ,,We willen onze vrijwilligers beschermen. Veel van hen zijn zeventig jaar of ouder. Volgens de adviezen van het RIVM moet je vrijwilligers met die leeftijd niet inzetten.”

Afgelopen vrijdag kondigde de voedselbank Zuidoost-Drenthe al aan te stoppen met de uitgifte van voedselpakketten. ,,Uiteraard met pijn in het hart. Het is geen gemakkelijk besluit, maar de gezondheid van de medewerkers staat voorop”, zei voorzitter Harrie Timmerman. ,,De meeste zijn tussen de zeventig en tachtig jaar, dat is de meest kwetsbare groep.”

Lockdown

Pol zegt dat de crisis bij de voedselbank Hart van Drenthe zo nijpend is dat er inmiddels dagelijks overleg plaatsvindt. ,,We hopen dat jonge mensen zich melden als vrijwilliger. En laat mensen, als ze het kunnen missen, wat geld doneren via onze website. Bij een complete lockdown van ons land zullen we voedsel moeten gaan kopen. Om de voedseluitgifte zo goed als mogelijk is door te laten gaan.”

Aaltje Pol vertelt dat de voedselklanten van Assen, Gasselternijveen, Gieten en Zuidlaren afgelopen week wel iets extra’s hebben gekregen. Maar een totale sluiting zullen alle aangesloten mensen van deze voedselbank zeker voelen, verwacht Pol. Dagblad van het Noorden heeft mensen gesproken die zich grote zorgen maken door het stoppen met de voedseluitgifte. ,,Er zijn gezinnen met kinderen bij. Dit is heel erg.”

Zondagavond laat supermarktondernemer Jan Abbas van de Jumbo in Gieten weten morgen (maandag dus) te overleggen met het bestuur van Hart van Drenthe.

menu