49 sollicitanten voor burgemeester Meppel

Vooral VVD’ers hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Meppel. Negentien van de 49 sollicitanten komen van liberale huize.

De vacature ontstaat door het vertrek van burgemeester Jan Westmaas, die op 1 september 2016 uit het ambt terugtreedt. De reactietermijn voor de vacature sloot afgelopen vrijdag. Het gaat om 43 mannen en 6 vrouwen. In leeftijd variëren de sollicitanten van 26 tot 65 jaar. Negentien zijn lid van de VVD, vijf van de PvdA, zeven van het CDA, een van een lokale partij, zes van D66, drie van de ChristenUnie en 2 van GroenLinks. Zes sollicitanten zijn geen lid van een politieke partij of heeft dat niet aangegeven.

Vierendertig sollicitanten komen uit het openbaar bestuur, zes uit een ambtelijke organisatie, drie uit het bedrijfsleven, en zes uit een non-profit organisatie.

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar voert binnenkort gesprekken met de kandidaten. Daarna overlegt hij met de vertrouwenscommissie, die vanuit de gemeenteraad van Meppel is samengesteld. Deze commissie draagt op basis van de eerder vastgestelde profielschets en te voeren gesprekken minimaal twee kandidaten voor aan de gemeenteraad.

Als de raad in de vergadering van 26 mei de voordracht overneemt, wordt de naam van de voorkeurskandidaat openbaar gemaakt. Op 1 juni gaat de voordracht samen met het advies van de Commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarna de Kroon tot benoeming zal overgaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.