4x4 Feest Drenthe komt met Goedmaakeditie (want de vorige werd afgelast)

Actie tijdens het 4x4 Feest in Wijster. Foto: Archief/Gerrit Boer

Na de teleurstelling voor de liefhebbers van 4x4-auto’s en modder van maart dit jaar, toen het 4x4 Feest Drenthe werd afgelast, gaat de organisatie zaterdag in de herkansing met de Goedmaakeditie.

De hele kunnen deelnemers met auto’s met vierwielaandrijving over een parcours met obstakels scheuren in Wijster.

De organisatie van het 4x4 Feest Drenthe gelastte de vierde editie op het terrein van de familie Fikkert in maart af vanwege een verhoogde dioxineconcentratie op het land. Die was het gevolg van de brand in de fabriek van Noblesse in februari. ,,Inmiddels is het terrein aan de Vamweg 8 weer helemaal schoon”, zegt organisator Jarno Frenken uit Drijber. ,,We maken de teleurstelling van toen goed.”

In maart zou het evenement worden uitgesmeerd over twee dagen; de Goedmaakeditie, zoals de organisatie het evenement heeft gedoopt, duurt één dag. Dit is praktischer, zegt Frenken. ,,En het scheelt ook in het kostenplaatje.”

Vast in de modder

Het totale terrein is zo’n 35 hectare groot. ,,We hebben een groot parcours gebouwd met obstakels dwars door de landbouwgrond heen, maar ook door een aangrenzend bos. Via een brede brug rijden de auto’s het bos in. Daar liep al een pad doorheen, maar dat hebben we een beetje uitdagender gemaakt”, lacht hij. ,,De gaten die we hebben gegraven, zijn dusdanig diep dat menigeen wel even vast komt te staan.”

Auto’s die vastzitten in de modder worden niet meteen door de organisatie losgetrokken, zegt hij. ,,In het verleden kwamen wij meteen met trekkers aanrijden, maar voor veel deelnemers is het juist een sport om elkaar los te trekken. Als het echt niet lukt, zijn er genoeg hulptroepen.”

Modder en bier

Op het landbouwterrein is onder meer een wipwap voor de auto’s gebouwd. Frenken: ,,Iedereen mag alle obstakels nemen, maar het is niet verplicht. Je kunt er ook omheen rijden. Als deelnemers het parcours hebben gereden, krijgen ze van ons een routebeschrijving voor een rondrit door Drenthe. Die kan ook later worden gereden.”

Frenken verwacht zo’n tweehonderd 4x4-auto’s aan de start. Voor publiek is de entree gratis. ’s Avonds is er nog een schuurfeest op het terrein, waar de BTW Band optreedt. ,,Modder en bier, daar draait het zaterdag om.”

menu