5 jaar en tbs voor wrede verkrachting jonge vrouw in Assen

Een 42-jarige man is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor een gewelddadige verkrachting van een jonge vrouw in Assen. De man heeft het slachtoffer in de vroege ochtend van 24 december van haar fiets getrokken, beroofd, geslagen, vastgebonden en verkracht achter een elektriciteitshuisje.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de Assenaar zich schuldig gemaakt aan een laffe overval en een wrede verkrachting. De destijds 20-jarige vrouw was op weg naar het treinstation in Assen toen het gebeurde. De vrouw is op de grond gegooid, haar handen en voeten zijn vastgebonden met tape. De man scheurde de kleren van het slachtoffer kapot en trok haar broek en slipje naar beneden. Toen zij gilde, werd zij door de man geslagen. De vrouw raakte buiten bewustzijn. Ondertussen pleegde hij allerlei seksuele handelingen.

Bestelauto

Daarna deed de man tape over haar ogen en mond. Hij heeft haar met een sjaal vastgebonden aan haar een fiets. Korte tijd later kwam de man terug in een bestelauto. Hij had een groot mes bij zich. Daarmee sneed hij haar los van de fiets. De vrouw werd samen met haar fiets achter in de bestelauto gestopt. Het lukte het slachtoffer om de tape los te bijten en uit het rijdende voertuig te springen.

De verdachte heeft geprobeerd met haar pinpas te pinnen bij de Rabobank in Rolde. Daarna is hij naar een afgelegen plek gereden. Daar ontdekte de man dat het slachtoffer weg was. Hij is dezelfde middag nog aangehouden in zijn huis. De politie wist hem te traceren via haar mobiele telefoon die hij had meegenomen. In zijn huis en schuur werden ook haar tas en haar fiets gevonden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Op de plek waar het misdrijf plaatsvond, is tape aangetroffen en de bril van de man. Op zijn geslachtsdeel zat haar DNA. Volgens deskundigen heeft de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

De rechtbank constateert dat voor het slachtoffer de periode rond kerst altijd beladen zal blijven. Doordat zij met afgeplakte ogen en mond werd meegenomen in de auto heeft zij in de angst verkeerd dat ze het er niet levend af zou brengen. De vrouw kreeg door de rechtbank een schadevergoeding van ruim 14.000 euro toegewezen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.