5 vragen over de ruzie om Happy World

Restaurants Jasmijn Garden en Wok van Drenthe willen dat de gemeente Assen de vergunning van concurrent Happy World intrekt. De partijen staan vandaag voor de bestuursrechter. Hoe kwam het ook al weer zo ver?

Waar begon het mee?
Eigenaar Bo Qiu van restaurant Happy Grill in Pesse wil een nieuw wereldrestaurant met 400 zitplaatsen openen in Assen, aan de Aziëweg op het bedrijventerrein bij Assen Noord. De gemeente ziet dat wel zitten en verleent een vergunning.

En wat is het probleem?
Jasmijn Garden, dat op een steenworp afstand gelegen is, en Wok van Drenthe in Ubbena zien hun broodwinning bedreigd door het enorme restaurant. Zij stappen half augustus samen met Aprisco, de verhuurder van Jasmijn Garden, naar de bezwarencommissie. Ze betogen dat het verlenen van de vergunning in strijd is met het eigen beleid van de gemeente. In de 'Ontwikkelingsvisie detailhandel en horeca' staat namelijk dat horeca in de binnenstad moet worden geconcentreerd. Vestiging buiten het centrum moet expliciet worden tegengegaan.

Hoe reageerde de gemeente daarop?
Volgens de gemeente zijn uitzonderingen toegestaan als het om een bijzonder gebouw gaat, en draagt het wereldrestaurant bij aan het stadsbeeld van Assen doordat het de entree van de stad versterkt.

Wie kreeg er gelijk?
Half oktober, vlak nadat Happy World zijn deuren heeft geopend, oordeelt de bezwarencommissie in het voordeel van de klagers. De gemeente krijgt een tik op de vingers: de vergunning is verleend zonder een deugdelijke motivering en er is geen goede belangenafweging gemaakt.

Dus, exit Happy World?
Nee, de gemeente houdt vast aan het ingenomen standpunt en weigert de vergunning van Happy World in te trekken. Daarom vragen Jasmijn Garden, Wok van Drenthe en Aprisco nu aan de bestuursrechter om in te grijpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.