50.000 euro steun voor museum De Proefkolonie, dat door corona in zwaar weer verkeert

Museum De Proefkolonie ging een jaar geleden open. Foto Archief DvhN

Door de coronacrisis staat museum De Proefkolonie in Frederiksoord het water tot aan de lippen. De provincie, de gemeente Westerveld en de Maatschappij van Weldadigheid schieten nu te hulp.

De Proefkolonie is het een jaar geleden geopende, nieuwe museum van de Maatschappij van Weldadigheid.

VVD-wethouder Klaas Smidt deelde de gemeenteraad van Westerveld mee dat de provincie 25.000 euro aan het museum overmaakt. De gemeente draagt 19.000 euro bij. De Maatschappij van Weldadigheid zelf brengt 6000 euro huur niet in rekening.

Smidt legde de raad uit dat het museum, dat een jaar geleden de deur opende, ‘nog te jong is om zelf een buffer te hebben kunnen opbouwen’. Door de coronacrisis is De Proefkolonie sinds half maart gesloten geweest. Pas 1 juni kon de deur weer open. Smidt: ,,De financiële situatie is zo nijpend dat de salarisbetalingen over deze maand al in gevaar kwamen.”

‘Belangrijk als slecht-weeraccommodatie’

De steun van in totaal 50.000 euro zou voldoende zijn om het museum in elk geval tot september in de benen te houden.

Smidt vindt het nieuwe museum belangrijk genoeg om de portemonnee te trekken: ,,Dit is nu de plek waar we het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid vertellen. De Proefkolonie is bovendien een slecht-weeraccommodatie, waar we in Westerveld in het algemeen juist zo om verlegen zitten.”

De raad ging akkoord met de gemeentelijke bijdrage. Jan Puper (PvdA) schrok wel van de mededeling van de wethouder dat ‘dit mogelijk niet de enige keer’ is dat de gemeente De Proefkolonie zal moeten steunen. ,,Als dit maar niet betekent dat u een blanco cheque uitschrijft.”

‘Er is geen referentieomzet’

Alfred Schoenmaker (Duurzaam Sterk Westerveld) vroeg zich af of het nieuwe museum geen beroep kan doen op de NOW: het corona-steunpakket van het rijk. Smidt: ,,Helaas niet. De proefkolonie is nog jong en kan geen referentieomzet overleggen. Dat maakt dit allemaal hartstikke lastig.”

Wilfred Beets van Progressief Westerveld merkte op dat er in Westerveld nog diverse andere, kleine musea zijn. ,,Wat als die ook aan de poort kloppen?”

menu