De politie en de kinderbescherming moeten uitzoeken wat er is gebeurd met 500 schoolkinderen die vermist zijn geraakt gedurende de coronacrisis. Dat probleem ligt niet alleen bij de school of de leerplichtambtenaar, vindt voorzitter Marc Dullaert van kinderrechtenorganisatie KidsRights.

Begin april waren nog 5200 leerlingen uit beeld toen de scholen gesloten waren vanwege het virus. Inmiddels zijn de basisscholen deels weer open, maar afgelopen vrijdag bleek dat honderden leerlingen nog altijd zoek zijn.

Voormalig Kinderombudsman Dullaert verwijt de overheid passiviteit. ,,Die lijkt dit nog steeds te zien als een onderwijsprobleem. Dan ga je echt aan de ernst van het vraagstuk voorbij. Want dit is geen onderwijsprobleem, maar een veiligheidsprobleem. Met name als je weet dat er overal een verhoogd risico is op huiselijk geweld vanwege de lockdown.”

Veiligheidsonderzoek

Hij wil dat er onmiddellijk een veiligheidsonderzoek ingezet wordt. Dullaert: ,,Als er al wekenlang geen contact is, moet de kinderbescherming of de politie langs. Want dan kan er echt sprake zijn van een ernstig veiligheidsrisico.”

Volgens hem moeten de ministeries van Onderwijs en Justitie en Veiligheid hiervoor de handen ineen slaan. ,,Daar zit nog een ander punt aan: we zijn nu allemaal overvallen door de coronacrisis. Mocht er onverhoopt een tweede golf komen waardoor de scholen weer dicht moeten, dan moet de overheid echt voorkomen dat er weer duizenden schoolkinderen van de radar af gaan.”

Overigens zijn wereldwijd kinderrechten ernstig in het geding door de uitbraak van het coronavirus, aldus de oprichter van KidsRights. De ongekende druk op de gezondheidszorg wereldwijd zorgt voor een stop van vaccinatieprogramma’s, wat honderdduizenden extra kinderdoden tot gevolg zal hebben. En door de sluiting van scholen krijgen veel kinderen ook geen dagelijkse maaltijd meer.

Wereldwijde ranglijst

Uit de KidsRights Index 2020, een wereldwijde ranglijst die vandaag verschijnt, blijkt onder andere dat landen te weinig budget vrijmaken voor kinderrechten. IJsland, Zwitserland en Finland doen het globaal het beste op de index. Tsjaad, Afghanistan en Sierra Leone presteren het slechtste. Vooral meisjes zijn de dupe en worden in veel landen gediscrimineerd.

Nederland staat wereldwijd op een zesde plaats. Waarom voeren we de lijst eigenlijk niet aan? Dullaert: ,,Een van de kiezels in de schoen is het aantal kinderen dat in armoede leeft. Ruim 265.000 kinderen zitten in deze penibele situatie, terwijl we tot de rijkste landen ter wereld behoren. Ongeveer 8 procent van onze kinderen leeft onder de armoedegrens!”

Volgens de voormalige Kinderombudsman behoren kinderen met ouders die zzp’er zijn, tot de risicogroep. ,,We hebben de afgelopen weken gezien hoeveel mensen klem raken door de crisis. Dat treft ook hun gezinnen.” Dullaert vindt dat het kabinet zich de schrijnende situatie van veel kinderen moet aantrekken. ,,Het is echt een smet op ons blazoen, want verder doet Nederland het heel goed.”

Maatschappelijk probleem

Ieder kind dat niet in beeld is, is er een teveel, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Scholen zijn zich ook bewust dat er een mogelijk veiligheidsprobleem speelt. Volgens hem werkt de huidige aanpak, want voor 4500 van de ruim 5000 uitgevallen leerlingen is een oplossing gevonden. In totaal zijn er zo’n anderhalf miljoen basisschoolleerlingen in Nederland.

,,Dat er leerlingen niet in beeld zijn, is ook een maatschappelijk probleem. Juist in deze tijd is het belangrijk dat we op elkaar letten. Als je zorgen maakt om een kind in jouw omgeving, blijf er niet mee rondlopen. Je kunt iets doen door erover te praten of door professioneel advies te vragen”, aldus de zegsman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus