5G-internet helpt boeren besparen

Dronepiloot Egbert Swierts verzamelt met zijn drone data op proefboerderij ‘t Kompas in Valthermond. Foto Harry Tielman

Dronebeelden bepalen straks binnen een paar uur hoeveel middelen de boer op zijn gewas spuit. Althans dat is waar het woensdag gelanceerde Fieldlab 5G naar toewerkt.

Een drone stijgt woensdagochtend op boven het aardappelperceel van proefboerderij ‘t Kompas in Valthermond. De drone schiet beelden en krijgt precies de verschillen per plant in beeld.

De beelden kunnen worden gebruikt om de spuitmachine zo in te stellen dat iedere plant precies de juiste hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel krijgt. Een probleem, de gigantische hoeveelheden aan data moeten een lange weg afleggen voor ze bij de boer in de trekker zijn. Daar kan dagen overheen gaan.

Valthermond proeftuin voor 5G-internet

Met de lancering van het Fieldlab 5G wordt onderzocht of 5G -internet ervoor kan zorgen dat data van de drone zonder omwegen bij de boer terecht kan komen. 5G-internet moet de meer industriegerichte opvolger worden van het consumentgerichte 4G-netwerk. Provincie Drenthe, KPN, Agrifac, Dronehub, Innovatie Veenkoloniën en de Wageningen Universiteit zoeken samen uit hoe dat in de landbouw toegepast kan worden.

Geld en middelen besparen door drone

,,Ik denk niet dat straks iedere boer een drone heeft”, blikt bedrijfsleider van de proefboerderij Gerard Hoekzema vooruit. ,,Het blijft specialistisch werk waarvoor je anderen inschakelt. Boeren willen niet alleen maar achter de computer zitten. Ze willen ook nog langs de percelen lopen. Wij gebruiken de data om betere keuzes te maken voor het gewas. Zo kunnen wij besparen op plantbeschermingsmiddelen, iedere euro die ik daar mee bespaar kan ik gebruiken om wat leuks mee te doen met het gezin.”

Valthermond in rijtje met Johan Cruijff ArenA en Rotterdamse haven

Met een nieuwe zendmast bij de boerderij wil KPN erachter komen of dronedata sneller gebruikt kunnen worden. ,,Wat hier gebeurt is nog niet eerder gedaan”, zegt Tom Poelhekken die zich bij KPN bezighoudt met technologische ontwikkelingen.

,,Wij zoeken in het land naar verschillende toepassingen voor het 5G-netwerk. De agricultuur is ongelofelijk groot in Nederland en hier in Valthermond zitten al veel partners bij elkaar”, legt hij de keuze uit. In Helmond richt de aanbieder zich op zelfrijdende auto’s, bij de Johan Cruijff ArenA op mensenmassa’s en in Rotterdam zijn er proeven met een eigen netwerk voor Shell. In Valthermond zocht de provincie de samenwerking op voor toepassingen in de landbouw.

,,70 procent van het landgebruik in Drenthe is agrarisch gerelateerd en er liggen veel kansen in de precisielandbouw”, legt gedeputeerde Henk Jumelet de interesse vanuit de provincie uit. ,,Boeren kunnen straks nog nauwkeuriger met gewasbeschermingsmiddelen omgaan.”

5G niet de oplossing voor alle droneproblemen

De boer zal in de toekomst met 5G dronebeelden sneller tot zich nemen. Maar nieuwe 5G-toepassingen zorgen er niet voor dat de drone altijd en overal effectief ingezet kan worden.

,,Een drone kan de lucht in tot windkracht 4, bij hardere wind of regen kan de drone niet worden gebruikt”, weet dronepiloot Leks Bolderdijk. Daarnaast is er of zon of bewolking nodig, bij wisselend licht zijn de beelden vaak onbruikbaar. Ook mag niet overal zo maar gevlogen worden.

,,Deze proefboerderij ligt in een aanvliegroute van straaljagers en dus heb je toestemming vooraf nodig. Dat is vaak binnen anderhalve dag geregeld.” In zo’n geval gaat de tijdwinst van 5G dus verloren. ,,Maar in negen van de tien gevallen is die toestemming niet nodig en kun je snel aan de slag”, aldus Bolderdijk.

menu