70 miljoen nodig voor Zuid-Drenthe en Noordoost-Overijssel

Om Zuid-Drenthe en Noordoost-Overijssel economisch te versterken is een investering van 70 miljoen euro nodig.

Dat adviseert de commissie Vollebregt-Alberda van Ekenstein in het rapport Vierkant voor Werk, dat de vier gemeenten Emmen, Hoogeveen, Hardenberg en Coevorden hebben laten opstellen. Het rapport is zojuist in Den Haag overhandigd aan minister Henk Kamp van economische zaken.

Philips Lighting

Indirecte aanleiding voor het rapport was de sluiting van Philips Lighting in Emmen, waardoor zo’n 240 mensen op straat kwamen te staan. Het was de zoveelste klap voor een regio, die het economisch toch al zwaar te verduren heeft. Zo telt Emmen relatief gezien in Nederland veel mensen in de bijstand. Een taskforce onder leiding van voormalig ondernemersvoorzitter Bernard Wientjes wees Den Haag op de kritieke positie van deze regio.

Overigens is er al 15 miljoen bij elkaar gelegd. Bij de overhandiging van het rapport donderdagmiddag bleek dat het ministerie, de provincie Drenthe en de vier gemeenten elk 5 miljoen opzij zetten om bedrijven te helpen bij de komst naar de regio of uit te breiden. In de wandelgangen wordt deze regeling al IPR 2.0 genoemd, naar de aloude investeringspremieregeling voor zwakke regio’s.

Kern van het verhaal van de commissie Vollebregt-Alberda van Ekenstein is dat de regio potentie heeft. Vooral maakindustrie, chemie en logistiek is hier van oudsher sterk aanwezig. Om daar sterk in te blijven moeten opleidingen in sommige gevallen naar een hoger niveau.

Meer innovatie

De commissie Vollebregt-Alberda van Ekenstein pleit ook voor meer innovatie, want dan kan beter ingespeeld worden op trends en ontwikkelingen als The Internet of Things, nanotechnologie, 3D-printing en big data. Verder moet de regio voortborduren op verduurzaming, zoals biobased economy (het gebruik van biomassa voor niet-voedselproducten) en healthy ageing (gezond ouder worden).

Het rapport Vierkant voor Werk is opgesteld onder leiding van Sjoerd Vollebregt en Eiso Alberda van Ekenstein, oud-bestuurders bij respectievelijk Stork en Fokker en bij Teijin Aramid. De commissie sprak voor het rapport zo’n tachtig mensen, voornamelijk uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Voordat de commissie vorige zomer aan de slag ging hadden de de vier gemeenten al hun eigen actieplan Vierkant voor Werk opgesteld, waarin de samenwerking uiteen werd gezet. Het is de bedoeling dat de gemeenten afscheid nemen van de naam Vierkant voor Werk om zich als regio onder een wat meer aansprekende naam te presenteren.

Loco-burgemeester Bouke Arends van Emmen ziet het rapport als het resultaat van een betekenisvolle lobby richting Den Haag. ,,Het vergt een lange adem, zeker tot 2020, maar niets doen is geen optie.’’Arends wijst erop dat de gemeenten Hardenberg, Hoogeveen, Coevorden en Emmen een logische regio vormen, gezien de al aanwezige industrie. Volgens Arends behoren de vier gemeenten die elkaar in Vierkant voor Werk hebben gevonden tot de top-5 in Nederland op het gebied van maakindustrie en chemische industrie. ,,We hebben dus potentie. Ik ben blij dat de commissie inziet dat we op dat goede fundament kunnen voortborduren.’’ ,,We zijn nu verder dan we ooit geweest zijn de afgelopen twintig jaar. Vergeet niet dat als het in Hoogeveen regent, het in Emmen druppelt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.