8 jaar en tbs geëist voor wurgmoord Emmen

Update: 8 jaar en tbs geëist voor wurgmoord Emmen

Tegen een 51-jarige vrouw in Emmen is dinsdag 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor moord op haar echtgenoot en een poging tot moord op haar 17-jarige dochter.

Tegen een 51-jarige vrouw uit Emmen is dinsdag 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor moord op haar echtgenoot en een poging tot moord op haar 17-jarige dochter.

,,Mama wat doe je nou”, zei de dochter van de 51-jarige vrouw uit Emmen toen zij haar met een sjaaltje wilde wurgen. De vrouw schrok daar zo van dat ze stopte. Haar 53-jarige echtgenoot heeft zij op de bewuste avond wel dood gewurgd.

Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Assen. De vrouw is volgens de officier van justitie schuldig aan moord op haar 53-jarige man Gerard Katoen. Hij is in de nacht van 23 op 24 januari in zijn woning aan de Druwerbrink in Emmen door wurging om het leven gebracht. Diezelfde nacht zou de vrouw ook een poging hebben om haar jongste dochter van 17 jaar te wurgen. De officier zegt dat hierbij sprake is van een poging tot moord.

Volgens deskundigen was de vrouw sterk verminderd toerekeningsvatbaar toen zij haar echtgenoot dood wurgde en haar 17-jarige dochter probeerde te wurgen. Dat verklaren een psychiater en een psycholoog die haar hebben onderzocht dinsdag in de rechtbank. Volgens hen lijdt de vrouw aan een depressie die is versterkt door alcoholmisbruik. Zij heeft ook pdd-nos, een autistische stoornis. De deskundigen adviseren om haar tbs op te leggen.

De Emmense is bij vlagen erg emotioneel tijdens de rechtszaak. Zij leefde al langer met de gedachten haar gezin om te brengen. Haar echtgenoot zei tegen haar dat hij het leven niet zag zitten. De psycholoog stelt dat de vrouw dat heel letterlijk nam en het zo interpreteerde dat ook hij een doodswens had. Door haar stoornis, depressie en alcoholmisbruik leidde die terloopse opmerking van haar man tot een impulsdoorbraak, zo stellen de deskundigen, waardoor zij is overgegaan tot de uitvoering van haar gedachten. De vrouw verklaarde dat ze er met haar man en haar twee dochters uit wilde stappen. ,,Ik wilde mijn dochters niet alleen laten.”

De vrouw stapte daarna compleet in de war, en vermoedelijk onder invloed van alcohol, in haar auto. Korte tijd later werd ze voor rijden onder invloed opgepakt in het Duitse Löningen. Zij heeft een bekentenis afgelegd. Na haar arrestatie is ze door deskundigen psychisch onderzocht.

Advocaat Tjalling van der Goot vindt tbs te ver gaan. Volgens hem zijn er te weinig gronden voor en is de kans dat de vrouw opnieuw de fout in gaat klein. Hij stelde dat pesten op het werk haar heftige depressies veroorzaakten.

In haar laatste woord toonde de vrouw berouw. ,,Ik besef nu pas wat ik de kinderen heb aangedaan. Ze hebben niets meer."

De uitspraak volgt over twee weken.

menu