A28-smurrie levert forse strop op

Rijkswaterstaat betaalt minimaal tienduizenden euro’s aan automobilisten voor schoonmaakkosten. Die maakten zij doordat duizenden auto’s onder de smurrie kwamen te zitten na werkzaamheden eind juni op de A28 bij De Punt.

Bij Rijkswaterstaat zijn tot nu toe 4200 claims van automobilisten binnengekomen. Eind juni werd tussen De Witte Molen en De Punt ‘s nachts een speciale emulsie – bestaande uit onder meer zand, grind en teer – aangebracht om het wegdek te verharden. Vlak daarna was er een hevige regenbui, waardoor de emulsie losliet. Daarna spatte de prut tegen duizenden auto’s op.

Hardnekkig

De smurrie bleek uitzonderlijk hardnekkig en was er vaak niet met een poetsdoek af te krijgen. Rijkswaterstaat bood gratis wasbeurten aan bij wasstraten in Tynaarlo, maar bestuurders brachten hun auto’s ook naar gespecialiseerde autopoetsbedrijven, die minimaal 150 euro in rekening brachten.

Er braken financieel aantrekkelijke tijden aan voor de schoonmaakbedrijven, hoewel er ook een wasstraat was die schade kreeg doordat de wasborstels onder de smurrie kwamen te zitten. Andere wasstraten maakten extra kosten, omdat ze meer personeel moesten inzetten. Er ontstonden lange rijen voor de wasstraten. Poetsbedrijven waren wekenlang volgeboekt en werkten met een wachtlijst.

Uitbetaling

Rijkswaterstaat heeft inmiddels 2500 gedupeerden uitbetaald. ,,Het totaalbedrag is nog niet bekend’’, zegt woordvoerder Bob Kiel. ,,Maar het gaat om bedragen vanaf circa 25 euro tot 150 euro.’’

De uitbetaling wordt geregeld door verzekeringsmaatschappij Meeùs. Kiel: ,,Voor claims die hoger zijn dan 150 euro worden experts ingeschakeld.’’

Niet dat het in de overige 1700 claims om torenhoge bedragen gaat. ,,Er zitten ook dubbele claims bij. Mensen die bijvoorbeeld zowel digitaal als met een papieren schadeformulier een melding hebben gedaan. En er zijn er ook bij die én bij ons én via hun verzekeringsmaatschappij een claim indienden. We kregen in totaal 3800 digitale claims en 400 schadeformulieren.’’

Regenbui

De korte, hevige regenbui die de oorzaak is van alle problemen, was volgens Rijkswaterstaat niet te voorspellen. Zij probeert de schade te verhalen op wegenbouwer BAM, die het werk uitvoerde. Die werkt sinds tien jaar met de emulsie en maakte dit nog niet eerder mee.

Medio juli kwamen er opnieuw tientallen klachten binnen wegens blikschade door opspattend gruis, na werkzaamheden tussen Eelde en Vries op de A28. Volgens Rijkswaterstaat kon het gruis geen kwaad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.