AZC Echten nog steeds niet rond

Het COA onderhandelt nog altijd met de gemeente De Wolden over de voorwaarden voor de vestiging van een asielzoekerscentrum in recreatiepark Van Harte in Echten.

Omgevingsvergunningen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft twee omgevingsvergunningen nodig voor het azc in Echten. De eerste is nodig om de bestaande gebouwen in gebruik te nemen voor de opvang van 186 vluchtelingen. De tweede vergunning is nodig voor de uitbreiding, zodat maximaal 314 mensen onderdak kunnen vinden op het recreatiepark van ondernemer Johan Koops.

De gemeente is bereid mee te werken aan de plannen, maar heeft een lijst aan voorwaarden gekoppeld aan de vergunningen. Onderwijs, medische zorg, veiligheid, mobiele bereikbaarheid in het gebied en bijvoorbeeld ook de aanleg van een fietspad langs de gevaarlijke Ruinerweg, waaraan Van Harte ligt.

,,We zijn nog steeds in gesprek met de gemeente over de voorwaarden. Nee, er is nog geen vergunningaanvraag ingediend’’, zegt Alet Bouwmeester, woordvoerster van het COA.

Termijn

Op de vraag op welke termijn de eerste vluchtelingen arriveren in Echten, antwoordt zij: ,,Ik hoop heel snel. Als we er eenmaal uit zijn met de gemeente, kan het snel gaan. Het hoofdgebouw heeft niet veel aanpassingen nodig om de eerste 130 mensen te huisvesten.’’

Burgemeester Roger de Groot stelt dat er geen mensen worden opgevangen in Van Harte voordat de inwoners van Echten en Ruinen zijn ingelicht. ,,Eén van de voorwaarden is dat er aandacht is voor integratie in de buurt en in de dorpen Echten en en Ruinen. Het COA is nu aan zet.’’

Recreatiepark

Eigenaar Koops heeft het COA zijn recreatiepark aangeboden, omdat de verhuur van vakantiehuisjes in zwaar weer verkeert. Daarmee haalde hij zich de woede van veel dorpsgenoten op de hals. Niettemin wil hij zo snel mogelijk zaken doen met het COA. Met het oog op de komst van het azc heeft hij geen enkel huisje verhuurd en dus ook geen inkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.