't Ruige Veld. Foto: DvhN

Aa en Hunze: Niet alle cliënten 't Ruige Veld komen in aanmerking voor beschermd wonen

't Ruige Veld. Foto: DvhN Foto: Marcel Jurian de Jong

Een flink deel van de cliënten die nu in ‘t Ruige Veld verblijft heeft geen indicatie voor beschermd wonen. Er wordt ook ambulante begeleiding geboden.

Het was aan het einde van een urenlange sessie bij de bestuursrechter in Groningen toen de gemeente Aa en Hunze deze konijn plotseling uit de hoge hoed toverde. Het woordje plotseling is wel op zijn plaats. Want tot dan toe was het verhaal dat de bewoners van ‘t Ruige Veld nog geen zorgindicatie hadden gekregen.

De gemeente en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waren voor de rechter gedaagd door Stichting Altijd Zorg (SAZ). Aa en Hunze en IGJ vinden dat Stichting Altijd Zorg van ‘t Ruige Veld moet verdwijnen en hebben beide een dwangsom opgelegd.

Juridische haarkloverij

SAZ had zowel de IGJ als Aa en Hunze voor de rechter gedaagd. Dit om de dwangsommen (die beide overheden hebben opgelegd) van tafel moeten. Zo wil Aa en Hunze 10.000 euro per week dat SAZ niet stopt met permanente bewoning door cliënten op ‘t Ruige Veld. De stichting is van mening dat bewoners niet op het terrein wonen, maar dat ze gebruik maken van 24 uurs-zorg.

Daarop kwam de gemeente aan het einde van de rechtszaak plots met een lijstje met zorgindicaties van de verschillende bewoners die momenteel op ‘t Ruige Veld verblijven. Daaruit blijkt dat een flink deel van die cliënten niet de ‘beschermd wonen’-status moeten krijgen. En daarmee hebben die cliënten dus ook niet per se recht op 24-uurszorg op ‘t Ruige Veld, zoals SAZ betoogt.

In een urenlange sessie, die voor een buitenstaander vooral als juridische haarkloverij zal worden weggezet, hing dinsdag constant een vraag boven de markt: Waarom zijn er nog geen zorgindicaties voor de aanwezige cliënten van ‘t Ruige Veld?

Gedurende de hele zitting waren alle partijen nog steeds in de overtuiging dat er nog steeds geen indicaties waren voor de radeloze cliënten. Want mogen zij straks überhaupt wel op ‘t Ruige Veld blijven? De advocaat van de bewoners noemde de hele situatie dan ook ‘heel onzorgvuldig’.

Maar in de laatste vijf minuten van de rechtszaak bij de bestuursrechter werd er plots door een gemeentemedewerkster opgelepeld welke zorgindicaties er voor een flink deel van de cliënten eigenlijk zijn. Conclusie: een aanzienlijk deel heeft recht om ambulante begeleiding, maar dus niet zoals SAZ zegt, beschermd wonen.

De advocate van SAZ (en ook die de bewoners bijstaat) was dan ook gepikeerd door de plotselinge opsomming van enkele indicaties. ,,Wij horen tijdenlang niks en dan plotseling dit”, klonk het gepikeerd. Haar collega gaf aan enorm te balen van deze gang van zaken. De bestuursrechter wil - ‘de zaak is heel complex’ - even de tijd nemen voor hij een beslissing neemt over de dwangsommen. ,,Misschien volgende week, maar het kan ook over twee weken zijn.”

Zorg ondermaats

De zorg op ‘t Ruige Veld wordt nu vooral betaald door een particulier. Deze man runt meerdere bedrijven in Enschede en omgeving. Maar wie zorgbudget wil van de overheid, moet wel een indicatie hebben. En die ontbreekt nog steeds. Aa en Hunze en de IGJ willen hoe dan ook de zorgstichting van ‘t Ruige Veld hebben. Vooral omdat de zorg ondermaats is en de cliënten een risico lopen.

Een noodbevel door burgemeester Anno Wietze Hiemstra (Aa en Hunze) sneuvelde enkele weken geleden. Daarom gooit de gemeente het nu op de woonbestemming. De IGJ vindt dat een andere partij de zorg over moet nemen. SAZ had tot begin dit jaar om de zorg over te dragen. Humanitas is daarvoor in beeld, maar die kan dat alleen als er indicaties zijn. De inspectie heeft de omstreden zorgstichting daarom na een aanwijzing een dwangsom opgelegd. ,,Dat doen we niet zo vaak. Alleen in uiterste gevallen”, zei de jurist van de IGJ.

menu