Aa en Hunze aast op grootste scoutingkamp van Europa (het Noordelijk Pinksterkamp)

De gemeente Aa en Hunze heeft haar zinnen gezet op het Noordelijk Pinksterkamp. Dat bevestigt wethouder Henk Heijerman.

Het kamp wordt al ruim twintig jaar in de gemeente De Marne gehouden. ,,Maar wij willen het NPK weer terug binnen de gemeentegrenzen’’, zegt Heijerman. Van 1946 tot en met 1997 werd het grootste jaarlijks terugkerende scoutingkamp van Europa in het Kniphorstbos in Anloo (oude gemeente Anloo) gehouden. Toen het terrein werd verkocht door het ministerie van Defensie week het NPK uit naar het Lauwersmeergebied, bij militair oefenterrein Marnewaard.

Zo ging het er aan toe in Anloo tijdens een van de vorige pinksterkampen van Scouting Nederland. Archieffoto Nieuwsblad van het Noorden van 9 juni 1987.

Gasselterveld

De gemeente Aa en Hunze heeft ook al een locatie op het oog voor het scoutingkamp. ,,Wij denken dat het gebied rond het Gasselterveld zeer geschikt kan zijn’’, zei Heijerman tijdens een bijeenkomst over de begroting van de gemeente.

Het is allemaal nog niet in kannen en kruiken. Grootste obstakel vormt tot dusver Staatsbosbeheer die de flora en fauna in het gebied natuurlijk zo goed en kwaad als kan wil beschermen. Drieduizend scouts die in een keer het gebied betreden, is in die zin een uitdaging. ,,Tegelijkertijd zijn scouts bij uitstek mensen die de natuur hoog in het vaandel hebben staan. Wij zijn met Staatsbosbeheer in gesprek’’, zegt Heijerman. Volgens hem zijn er al meerdere gesprekken gevoerd.

Pinksteren

De wethouder zegt dat de komst van het NPK gewenst is. Volgens het college van burgemeester en wethouders heeft de organisatie van het kamp ook wel oren naar een verhuizing naar de bossen bij Gasselte.

Het NPK wordt altijd in de dagen rond en tijdens Pinksteren gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.