Aa en Hunze houdt flink over van zorgbudget

Van het budget dat de gemeente Aa en Hunze beschikbaar had voor jeugdzorg, de Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning is anderhalf miljoen euro overgebleven.

De gemeenten waren in 2015 voor het eerst zelf verantwoordelijk voor deze zorgtaken.

Op het budget dat ze van het rijk krijgen is al 25 procent gekort. Dat Aa en Hunze ondanks dat toch een behoorlijk bedrag over heeft gehouden, heeft te maken met nieuwe manieren van toekennen van de zorg en de nieuwe contracten die opgesteld zijn met aanbieders van zorg.

Pgb

Een groot verschil zit in de persoonsgebonden budgetten, die worden toegekend aan particulieren voor het inkopen van zorg. De besteding van die budgetten wordt nu beter gecheckt. Wethouder Harry Dijkstra stelt dat de kwaliteit van de zorg op peil is gebleven. De conclusie dat de gemeente beter op het zorggeld kan passen dan het rijk is volgens hem terecht.

Het geld dat de gemeente over heeft gehouden blijft beschikbaar voor diezelfde taken, omdat het ook voor de gemeente zelf nog onzeker is hoe de nieuwe aanpak zich verder ontwikkelt. Vooral de uitvoering van de participatiewet dreigt veel geld te gaan kosten, verklaart wethouder Harry Dijkstra.

Niet de enige

Aa en Hunze is allerminst de enige gemeente die geld overhoudt voor de zorgtaken. Driekwart van de gemeenten in Nederland heeft het budget niet opgemaakt. Met name voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning is veel geld op de plank blijven liggen. De jeugdzorg levert in de helft van de gemeenten een overschot op. Ook in Aa en Hunze is dat het geval.

Het kasboek van de gemeente sluit over het jaar 2015 af met een overschot van 2,8 miljoen euro. Behalve de anderhalf miljoen voor zorgtaken gaat het voor acht ton aan projecten die nog niet zijn afgerond en dus ook nog niet zijn betaald. Ongeveer een half miljoen euro houdt de gemeente over doordat uitgaven en inkomsten meevielen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.