Eisenpakket voor zorgstichting 't Ruige Veld in Rolde (binnen twee weken moet Stichting Altijd Zorg voldoen anders stekker er weer uit)

Stichting Altijd Zorg op 't Ruige Veld in Rolde. Foto: Jeroen Kelderman

Zorgorganisatie Stichting Altijd Zorg in Rolde moet binnen twee weken zorgen dat alle medewerkers een verklaring omtrent gedrag hebben. Dat is één van de harde eisen van burgemeester Anno Wietze Hiemstra aan de zorginstelling op ‘t Ruige Veld.

Als Hiemstra ontevreden is over de vorderingen, trekt hij weer een bevel tot sluiting van de zorginstelling uit de kast. ,,Over het eisenpakket valt niet te onderhandelen.”

De gemeente Aa en Hunze stuurde donderdag een lijst met kwaliteitseisen waaraan Stichting Altijd Zorg minimaal moet voldoen. Behalve verklaringen van goed gedrag, moet er een goed alarmeringssysteem komen, een sleutelplan worden ingediend en mogen er geen drugs worden gebruikt of verhandeld op ‘t Ruige Veld. Ook mogen patiënten mag niet meer opgesloten worden en dienen medicijnen op een goede manier te worden opgeborgen en verstrekt aan cliënten.

Calamiteitenplannen

Aa en Hunze wil daarnaast dat alle personeelsleden op z’n minst deskundig zijn. Ook moet de zorgstichting binnen twee weken calamiteitenplannen en risicotaxaties overhandigen. Stichting Altijd Zorg heeft tot 1 maart 2020 om aan het hele pakket aan kwaliteitseisen te voldoen.

De gemeente Aa en Hunze controleerde begin deze maand (7 november) de zorgstichting op ‘t Ruige Veld in Rolde, waar 24 mensen wonen en behandeld worden. Volgens Aa en Hunze en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) was er veel mis bij Stichting Altijd Zorg.

Hiemstra besloot op basis van een noodbevel om de locatie ‘t Ruige Veld te sluiten, maar werd teruggefloten door de rechtbank Noord-Nederland. Altijd Zorg moest wel van het terrein wegblijven totdat de gemeente met extra gegevens zou komen.

Maar ook in tweede instantie kreeg Aa en Hunze het deksel op de neus en mocht de zorgstichting terugkeren in Rolde. De rechter vond dat er geen sprake was van verstoring van de openbare orde. Wel liet de kwaliteit van zorg van de stichting te wensen over en op voorstel van de rechter heeft Aa en Hunze de lijst met kwaliteitseisen opgesteld voor Altijd Zorg.

Doodnormale eisen

Hiemstra zegt dat hij Stichting Altijd Zorg gaat houden aan de opgedragen verbeteringen. ,,Zonder voorbehoud moeten ze die uit voeren.” De burgemeester vindt dat de bal nu bij de zorgstichting ligt.

,,Altijd Zorg moet binnen twee weken aantonen dat ze aan de belangrijkste eisen voldoen. Dit zijn doodnormale eisen waaraan elke zorginstelling in Nederland zich zou moeten houden. Ik verwacht van Altijd Zorg ook dat zij dit doet, zodat de bewoners en omwonenden van ’t Ruige Veld de zorg en veiligheid krijgen die ze verdienen.”

menu