Aa en Hunze positief over zonneveld

Sinds juni heeft Annen een eerste zonneveld, dat wordt beheerd door twee buurtbewoners. De gemeente Aa en Hunze is enthousiast en staat positief tegenover soortgelijke initiatieven.

Voorwaarden

Deze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zegt wethouder Co Lambert. „Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het zonneveld landschappelijk ingepast kan worden”, aldus de wethouder. „Dat kan goed aan de rand van een dorp of langs een weg.” Dit soort voorwaarden worden binnenkort in een beleidsnotitie vastgelegd.

Februari dit jaar werd groen licht gegeven voor het realiseren van een eerste zonneveld aan het Borckerveld in Annen.

Achtertuin

Omdat initiatiefnemers Winny Feenstra en Henk Klinkers niet over het juiste dak voor zonnepanelen beschikken, stelden ze voor panelen op een braakliggend terrein van de gemeente te plaatsen. Inmiddels liggen er 48 imposante zonnepanelen pal achter het huis van de initiatiefnemers, aan de rand van de N34 en het Kniphorstbos.

De buurtbewoners vinden het nu nog een wat gek gezicht, maar - zo belooft Klinkers - het aanzicht vanaf de Schipborgerweg wordt straks weer groen. „De begroeiing die om het veld heen is geplant, wordt uiteindelijk 1,80 meter hoog. Dat duurt nog wel één of twee jaar.”

‘Optimaal rendement’

Feenstra en Klinkers hebben het veldje geheel zelfstandig aangelegd en zijn tot nog toe tevreden met het resultaat. „We hebben de panelen zo neergezet dat we een optimaal rendement kunnen behalen”, vertelt Klinkers. „De panelen liggen op het zuiden, zijn geplaatst in de ideale hellingshoek en er is voldoende ruimte om te koelen. Zo’n perfecte situatie creëer je nooit op het dak. Bovendien zijn panelen op ons dak niet mooi.”

In eerste instantie zouden meer buurtbewoners aan het project deelnemen, maar zij hebben zich in de slotfase teruggetrokken.,,De energiemaatschappij wil dat iedereen zijn meterkast aansluit op de panelen”, legt Klinkers uit. ,,Dat bleek voor de andere buurtbewoners niet mogelijk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.