Aa en Hunze teruggefloten: bejaarde vrouw heeft wel recht op thuishulp

De gemeente Aa en Hunze heeft de huishoudelijke hulp van een 87-jarige vrouw ten onrechte stopgezet. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, woensdag bepaald.

Deze en twee andere uitspraken over de huishoudelijke hulp in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben volgens persrechter Marianne Wagner gevolgen voor heel veel gemeenten. De Centrale Raad heeft bepaald dat de gemeenten ook onder de nieuwe Wmo de huishoudelijke hulp moeten leveren die nodig is. Stellen dat er te weinig geld is of dat de hulp niet onder de wet valt, mag niet. Gemeenten kunnen alleen afwijken van eerder gemaakte afspraken als maatwerk wordt geleverd en onafhankelijk onderzoek is gedaan.

Nieuwe Wmo

In de zaak van de gemeente Aa en Hunze heeft de Centrale Raad geoordeeld dat ook in dit geval maatwerk moet worden geleverd. De hoogbejaarde vrouw uit de gemeente heeft lichamelijke beperkingen die haar belemmeren bij de uitvoer van huishoudelijke taken. De gemeente heeft haar op grond van de Wmo in eerste instantie thuishulp toegekend voor twee uur per week voor de periode van 20 november 2012 tot 20 december 2017. Dat besluit is 1 januari 2015 ingetrokken, vanwege de invoering van de nieuwe Wmo.

Volgens de gemeente had de vrouw geen recht meer op huishoudelijke hulp. Door herziening van de Wmo is dit een algemene voorziening geworden, die voor iedereen beschikbaar is en zelf bekostigd dient te worden, redeneerde de gemeente. De dochter van de bejaarde bewoonster heeft namens haar moeder bezwaar gemaakt. Zij is nu door de Centrale Raad van Beroep in het gelijk gesteld.

Maatwerk

Naar het oordeel van de raad blijven de onder de oude Wmo toegekende aanspraken op huishoudelijke hulp ook na 1 januari 2015 gelden. ,,Wel kan de gemeente die lopende aanspraken op basis van de nieuwe wet wijzigen of beëindigen. Een systeem waarbij een gemeente huishoudelijke hulp aanbiedt als algemene voorziening is toegestaan. Wel moet een aanvullende maatwerkvoorziening worden verstrekt als dat nodig is voor iemands zelfredzaamheid. In het geval van Aa en Hunze is dat niet gebeurd.”

Door Aa en Hunze is de algemene voorziening naar het oordeel van de Centrale Raad niet volgens de Wmo 2015 vormgegeven, omdat de aangeboden voorziening inhoudt dat de betrokken inwoner de huishoudelijke hulp geheel zelf moet betalen. ,,Daarom mocht de gemeente Aa en Hunze de betrokken inwoner niet verwijzen naar de algemene voorziening.” De Centrale Raad heeft in het hoger beroep bepaald dat de vrouw haar oude zorg terugkrijgt, tot december 2017. ,,Wel is de gemeente bevoegd om die zorg voorafgaand aan december 2017 alsnog te wijzigen of te beëindigen, voor zover de nieuwe regelgeving dat toestaat.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.