Sinds het begin van deze eeuw was de band tussen de mannen van de lokale plantsoenendienst en Aaltje Berends hecht. Voor koffie en een goed gesprek waren de werkers vaste klant aan het huis aan de Dopheide. Dat eindigt nu.

Stark (voormalig Alescon), het leerwerkbedrijf van Midden-Drenthe stopt met de groenvoorziening in Bovensmilde. Volgens het bedrijf is er te weinig mankracht om in alle dorpen de dienst in stand te houden. In overleg met de gemeente wordt het onderhoud van plantsoenen, sportvelden en de begraafplaats voortaan gedaan door een hoveniersbedrijf.

‘Dat was het dan’

Het vertrouwde groenteam vertrekt daardoor naar buurdorp Smilde. De groep van vijf mannen blijft intact. De keet en de groengele teamwagen ‘Gator’ verhuizen mee, maar Aaltje en haar man Jan doen dat niet.

,,Nou jongens. Dat was het dan’’, spreekt Berends de troepen toe in hun eigen keet, de schuur in de achtertuin. De koffie en appelflappen gaan ondertussen rond. ,,Jullie hebben hier toch 20 jaar rondgezworven. Jullie hoorden bij de buurt en we gaan jullie missen!’’

Jaap, Martin en de twee Jan Willems hangen zoals altijd aan de lippen van Aaltje. Alleen hun collega Bram ontbreekt vanochtend. Ze kent hen stuk voor stuk, en door en door. ,,Jan en Aaltje staan altijd voor ons klaar. Toen er problemen waren met de keet en er gedoe was met de buurt, hebben zij hun nek uitgestoken en meegeholpen om een vaste plek te regelen’’, zegt Jan Willem Okken namens het team van vijf.

Miniman

Berends belde gelijk de Miniman van Dagblad van het Noorden toen ze hoorde over het vertrek. Dat mocht wat haar betreft niet geruisloos gaan. ,,Wij zijn van deze jongens gaan houden. We hebben zelf ook genoeg meegemaakt en dan weet je hoe belangrijk een luisterend oor is. Dat je zichtbaar bent. Weet je: ieder huisje heeft zijn kruisje.’’ Stark’er Martin Broersma vult aan in zijn eigen woorden: ,,Precies: iedereen heeft zijn eigen shit. Dat snappen Aaltje en Jan als geen ander. Zij voelden het altijd als het even niet zo lekker ging.’’

In de schuur aan de Dopheide vliegen de verhalen over tafel. Over de kinderen en huisdieren uit de buurt die met de mannen opgroeiden en de feestjes bij jubilea. Maar ook de mindere momenten komen langs. Zo was niet iedereen zo blij als het echtpaar Berends met hun aanwezigheid.

loading

Gekookte eieren

Vijf jaar geleden stond de boel op scherp. Buurtbewoners klaagden dat de mannen tegen bomen plasten, en hondeigenaren lieten hun beesten bij de keet ontlasten. Uiteindelijk kreeg de kenmerkende schaftkeet weer een vaste plek bij het voetbalveld.

Bij het team overheerst boven alles het goede gevoel bij het dorp. Wat hen betreft waren ze nog jaren gebleven in Bovensmilde. Stark en de gemeente besloten anders. Na de eerste boosheid is er nu vooral berusting. Jan Willem Okken: ,,Ook in Smilde wonen vriendelijke mensen. Maar of de koffie en gekookte eieren daar ook zo lekker zijn, vragen we ons af. Gelukkig zitten we straks slechts een paar kilometer van Aaltje en Jan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe