Aanbestedingsprocedure opvang en scholing asielzoekers moet van rechter opnieuw: herkansing voor Jade

Jade zorggroep in Geeuwenbrug krijgt een adempauze. De rechtbank Utrecht oordeelde gisteren dat een verloren aanbestedingsprocedure opnieuw moet worden beoordeeld.

De zorggroep, die opvang en scholing voor minderjarige asielzoekers op meerdere locaties in het Noorden verzorgt, verloor de aanbesteding in april. Jade is grotendeels afhankelijk van deze opdracht en ging in beroep.

De zorggroep vond dat Nidos, vanuit het Rijk verantwoordelijk voor de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA’s), de aanbesteding niet goed heeft uitgevoerd. Zo was de beoordelingscommissie niet deskundig genoeg. De rechter geeft Jade gelijk.

Financiële problemen

Een nieuwe beoordelingscommissie moet nu alle aanvragen opnieuw beoordelen. Het besluit van de rechter betekent een adempauze voor de zorggroep, die kampt met ernstige financiële problemen. Verlies van de opdracht betekent waarschijnlijk het faillissement van de zorggroep.

,,Wij krijgen erkenning voor het feit dat wij vinden dat de aanbestedingsprocedure niet goed is verlopen”, zegt directeur Jan Bollen. ,,Ik krijg allemaal felicitaties, maar om eerlijk te zijn voelt dat nog niet zo.”

'Ander licht op de zaak'

Een nieuwe beoordelingscommissie moet de aanvraag van Jade en andere mededingers opnieuw beoordelen. Daar gaat op zijn minst een paar weken overheen. Als de beslissing er vervolgens ligt heeft de zorggroep nog 20 dagen om bezwaar aan te tekenen. ,,Voorlopig kunnen we door”, stelt Bollen.

,,Ondanks dat we krimpen hebben we nog steeds kinderen en huizen in Assen.” Het kantoorpand van de zorggroep in Geeuwenbrug is verkocht en de overhead geminimaliseerd. Bollen stelt van plan te zijn geweest nog verder in te krimpen.

,,Deze beslissing werpt een ander licht op de zaak. We staan nu even stil en moeten kijken waar we heen gaan. Bollen wil er nog niet teveel over kwijt. ,,Ik moet eerst in overleg met mijn advocaten.”

Schuld bij gemeente Midden-Drenthe

In november vorig jaar bleek dat de gemeente Midden-Drenthe nog ruim 1,7 miljoen euro van de zorggroep tegoed heeft. Dat bedrag werd voorgeschoten voor de scholing aan asielkinderen in Oranje. Na een beslag kwam er een betalingsafspraak. De zorggroep heeft een gedeelte terugbetaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.