Aandeelhouders Eelde zoeken brede steun in Veiligheidsregio’s

De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde onderzoeken of gemeenten in Groningen en Drenthe kunnen meebetalen aan de luchthaven.

Concreet gaat het om de kosten voor brandweer, beveiliging en douane. Dat zijn zogenaamde Niet Economische Diensten van Algemeen Belang (NEDAB). Wanneer die kosten uit de exploitatie van de luchthaven worden gehaald, ziet het financiële plaatje er een stuk rooskleuriger uit. In tien jaar tijd is dit een bedrag van 30 miljoen euro.

De vraag die nu voorligt is wie die kosten voor zijn rekening zal nemen. Zijn dat alleen de aandeelhouders, de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo? Of kunnen deze kosten ook worden neergelegd bij de Veiligheidsregio’s Drenthe en Groningen. Daarin zitten alle gemeenten en dus zijn er in dat geval veel meer schouders om deze lasten te dragen.

‘Interessante optie’

Bronnen dichtbij de aandeelhouders noemen deze laatste variant ‘een heel interessante optie’. Groninger gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) zegt enkel dat deze optie nog wordt verkend. ,,Het is onderdeel van de gesprekken die we nu voeren.’’

Met de bestuurders van beide Veiligheidsregio’s is hierover nog niet officieel gesproken. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen zegt: ,,Het lijkt ons eerst een aangelegenheid voor Drenthe.’’ Volgens Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van de Drentse Veiligheidsregio, is het nog geen onderwerp van gesprek binnen het bestuur. ,,Dat betekent dat ik er eigenlijk ook niks over kan zeggen.’’

Kosten omlaag voor luchtvaartmaatschappijen

Als het Noorden over de brug komt met de NEDAB-kosten kunnen tarieven voor de luchtvaartmaatschappijen worden verlaagd en wordt de concurrentiepositie van Eelde beter.

Statenleden, raadsleden en andere geïnteresseerden kregen vanavond in Martiniplaza in Groningen uitleg over de drie scenario’s waar ze later dit jaar een besluit over moeten nemen. Afbouwen, continueren of investeren.

Jan Wittenberg, voorzitter van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE), kreeg eveneens het woord en adviseerde de volksvertegenwoordigers geen overhaaste beslissingen te nemen. ,,U hebt nog wel tot medio 2018.’’

Prijsstijging van kerosine

Oud-raadslid van GroenLinks in Stad Hans-Paul Klijnsma ontlokte de onderzoekers de bekentenis dat in alle onderzoeksrapporten een prijsstijging van kerosine (en daarmee hogere ticketprijzen en minder reizigers) niet is meegenomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.