Aandeelhouders geven luchthaven Eelde laatste kans om tekort weg te werken

Gedeputeerde Bijl arriveert op het vliegveld voor de aandeelhoudersvergadering. Foto: DvhN

Groningen Airport Eelde (GAE) moet snel het tekort op de begroting wegwerken. Grote investeringen worden voorlopig stop gezet. 

Dat hebben de aandeelhouders van de directie van de luchthaven donderdag laten weten.

GAE moet de begroting voor volgend jaar sluitend maken. Er moet een tekort van 775.000 euro worden weggewerkt. Volgende week bespreken de aandeelhouders de begroting met de luchthavendirectie.

IJskast

De verbouw van passagiersterminal van bijna 3,4 miljoen euro is in de ijskast gezet. Wel gaat de bouw van de nieuwe brandweerkazerne en het verbeteren van de veiligheidsvoorzieningen door.

De vijf aandeelhouders, provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo, kwamen donderdag met spoed bijeen op de luchthaven. De situatie waarin de luchthaven terecht is gekomen werd onlangs penibel doordat vliegmaatschappij Nordica bekend maakte eind december te stoppen met haar lijndiensten naar Kopenhagen en München. De luchthaven verliest daarmee fors aan inkomsten en dat schiet een gat in de begroting.

Vervanger zoeken

De aandeelhouders gaven de directie de opdracht zo snel mogelijk een vervanger te vinden voor Nordica, die een lijndienst onderhoudt naar een grote Europese luchthaven die verbinding heeft met diverse bestemmingen in de wereld. De verwachting is dat niet eerder dan maart een vervanger voor Nordica is gevonden.

menu