Aangifte tegen boomzagers om gesneuvelde vogelnesten

De Maatschappij van Weldadigheid kapt bomen waar vogels in broeden, aldus een bioloog uit Wilhelminaoord. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.

De Maatschappij van Weldadigheid is eigenaar van zo’n 550 hectare productiebos in en rond Frederiksoord en Wilhelminaoord. Op dit moment wordt een vak van 80 hectare met overwegend naaldhout machinaal uitgedund. Dit selectieve weghalen van bomen is afgelopen maand begonnen, uiterlijk 1 oktober moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Ooggetuige

Staand in zijn woonkamer was bioloog Edo van Uchelen deze week getuige van zaagwerk tegenover zijn huis. Aan het eind van de dag, toen de machinisten van de grote harvesters naar huis waren, nam hij een kijkje in het bos. ,,Ik heb vier gesneuvelde vogelnesten geteld. Ze lagen op de grond rond gevelde stammen. Nesten van zanglijsters, winterkoninkjes en koolmezen. In één nest zaten kapotte eitjes.”

Stoppen met zagen

De volgende ochtend belde hij met opzichter Jacob Kruijer van de Maatschappij van Weldadigheid: ,,Ik heb gezegd: stoppen met zagen, anders doe ik nog voor de middag aangifte bij de politie.” Kruijer ging daar niet op in. Van Uchelen spoedde zich naar het politiebureau en lichtte ook de RVO in, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De bioloog vindt het niet meer dan normaal dat dergelijk zaagwerk pas na afloop van het broedseizoen gebeurt, oftewel na half juli.

Gedragscode

De Maatschappij van Weldadigheid houdt zich zorgvuldig aan de Gedragscode bosbeheer, verweert directeur Jan Mensink zich: ,,Voor we in een bosperceel zagen, laten we Bosgroep Noord-Oost Nederland altijd een inventarisatie uitvoeren van aanwezige vogelnesten. Ook dassenburchten bijvoorbeeld en zeldzame flora worden in kaart gebracht. Dat is nu ook gebeurd.

De machinisten hebben een kaart in de cabine waarop in rood is aangegeven waar ze met een boog omheen moeten.” Toch moet er iets mis zijn gegaan, bij de inventarisatie dan wel bij het zaagwerk. Kruijer: ,,Het blijft mensenwerk.” De opzichter kent Van Uchelen en sprak vaker met de bioloog: ,,Hij wil dat het vellen van bomen tijdens het broedseizoen helemaal wordt verboden.” Mensink zou best alleen ’s winters willen laten zagen. ,,Maar dat gaat echt niet. De bodem is dan te nat.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.