Aanhouder vv Nieuw-Buinen wint strijd om zonnepanelen, ook andere initiatiefnemers liften mee

Het clubgebouw van vv Nieuw-Buinen waarvan het dak straks zonnepanelen krijgt. Foto : Archief DvhN

Voetbalclub Nieuw-Buinen viert een historische overwinning. Minister Wiebes is om. Hij wil ervoor zorgen dat de club via een reservelijn alsnog wordt aangesloten op het stroomnetwerk.

Het plan om op het clubgebouw een zonnepark van 250 panelen aan te leggen gaat daarmee toch nog door. Opluchting en trots zijn groot in Nieuw-Buinen, in het bijzonder bij Siert van der Laan, de man die jaren die namens de club de kar trok voor dit project.

Veenkloetenmentaliteit

,,Onze veenkloetenmentaliteit betaalt zich uit. Het was een strijd van David tegen Goliath, maar zo lang de deur nog op een kier staat moet je de hoop niet opgeven. Geluk kun je ook afdwingen.” Wethouder Freek Buijtelaar (Gemeentebelangen) van Borger-Odoorn is trots op de voetbalclub. ,,Een dikke krul voor Nieuw-Buinen. Dit is echt een succes. Hun volhouden wordt beloond.”

In 2016 borrelde bij vv Nieuw-Buinen het idee al op om het dak van de accommodatie te voorzien van zonnepanelen. ,,In 2018, het jaar van het 100-jarige bestaan van de club, hadden wij ons zonnepark klaar willen hebben. Alles leek in kannen en kruiken. Totdat de eerste berichten van Enexis doorsijpelden dat het wel eens spannend zou kunnen worden.” Het netwerk in de regio bleek bij lange na niet toereikend om de vloedgolf van plannen voor duurzame energie te kunnen verwerken. Waar zoiets als een snelwegennet zou moeten liggen, is niet meer dan een keienpad. De plannen van vv Nieuw-Buinen dreigden te sterven in schoonheid. Subsidie was rond, maar gekoppeld aan een deadline. En die dreigde nu het netwerk op slot zat, in gevaar te komen.

In de bres voor voetbalclub

VV Nieuw-Buinen trok de aandacht van de landelijke politiek. PvdA Kamerlid William Moorlag uit Winsum sprong in de bres voor de voetbalclub. SP en PvdA dienden in de Tweede Kamer een motie in om kleinschalige initiatieven voorrang te geven bij de aansluiting op het electriciteitsnet, maar die werd verworpen. Wiebes hield vast aan het standpunt dat netbeheerders kleinere partijen als vv Nieuw-Buinen niet mochten voortrekken. Daarmee leek het laatste sprankje hoop voor Nieuw-Buinen vervlogen. Totdat Wiebes deze oplossing als een konijn uit de hoge hoed tevoorschijn toverde.

In één moeite nieuwe led-verlichting

Van der Laan: ,,Ik ben er altijd in blijven geloven en nu kunnen we eindelijk verder met onze plannen. Onze deadlines voor subsidies zijn verlengd tot volgend jaar augustus. Ik ga ervan uit dat er voor ons genoeg rek in zit. Als het enigszins kan willen we naast de zonnepanelen in één moeite ook de aanleg van een nieuwe lichtinstallatie met led-verlichting meenemen”, aldus Van der Laan die denkt begin 2020 met de aanleg te kunnen beginnen.

Niet alleen voor vv Nieuw-Buinen is dit goed nieuws, maar ook andere initiatiefnemers uit de regio lijken mee te kunnen liften, gezien de toelichting die Wiebes geeft bij zijn voorstel om capaciteit vrij te maken op de reservelijn van het elektriciteitsnetwerk. ‘Hiermee komt er 500 MW aan extra capaciteit vrij in de regio’s rondom Stadskanaal en Emmen’, schrijft de minister.

Windpark Pottendijk

Voor Jeroen Deddens, die nabij Pottendijk 14 windmolens in combinatie met een zonnepark van 35 hectare wil aanleggen, betekent dit nieuw perspectief. ,,Ik ben blij verrast. In een eerste reactie zeg ik dat wij hier heel gelukkig mee moeten zijn. Met het krijgen van een aansluiting op het net, daar staat en valt alles mee”, reageert Wim Stapel, woordvoerder van Deddens. Zijn bedrijf spande onlangs met succes een kort geding aan tegen netbeheerder Enexis. De rechter bepaalde dat iedereen die duurzaam opgewekte stroom produceert, die in principe moet kunnen leveren aan het net. Stapel: ,,Zo’n uitspraak is mooi, maar daarmee heb je nog geen toegang tot het net. Alles staat en valt met capaciteit op het net.”

Zonnepark Daalkampen bij Borger

Opluchting ook bij Jan Reinier de Jong. De akkerbouwer uit Odoorn wil op een terrein westelijk van de woonwijk Daalkampen in Borger een zonneakker met een capaciteit van 20 MW aanleggen. Ook voor hem vormde toegang tot het net een struikelblok. ,,Wat mij betreft kan nu de vlag uit. Natuurlijk moet eerst nog duidelijk worden waar welke ruimte zit, maar wat ik intussen wel heb begrepen is dat alles dat gegund is in de regio ook gerealiseerd kan worden.”

‘Een lichtpuntje? Wanneer dan? Over een jaar?’

Even verderop bij Borger bestiert Rens Feddema een gemengd bedrijf. Voor zijn plan om de daken van zijn schuren te beleggen met 6000 zonnepanelen heeft hij al lang en breed subsidie gekregen. Hij is het lange wachten op toelating tot het net meer dan zat en blijft sceptisch. ,,Een lichtpuntje? Wanneer krijg ik dan toegang? Over een jaar? Dan heb ik er niks meer aan, want dan is de subsidietermijn verstreken. Dat ik in zo’n situatie verzeild ben geraakt is op zich al te gek voor woorden. Grote projectontwikkelaars die met de portemonnee zwaaien gaan voor. Met hun grote geld hebben ze al ruimte ingekocht voordat ze überhaupt subsidie hebben aangevraagd. Het is de omgekeerde wereld. Grote zonneakkers gaan voor op daken. Terwijl op dak geen voedsel kan groeien. Een verkeerde situatie.”

menu