Zo ziet het nieuwe Koopmansplein in Assen er uit. Na de bouwvak begint de aanleg

OKRA Landschapsarchitecten won in juni een uitgeschreven wedstrijd en mag het Koopmansplein ontwerpen.

De aanleg van het vernieuwde Koopmansplein in Assen begint vooralsnog na de bouwvak. Dat meldt de gemeente Assen vrijdagochtend.

Ondanks de coronacrisis ligt de planning nog steeds op schema. ,,Het is niet uit te sluiten dat de huidige situatie alsnog voor vertraging gaat zorgen in het geval dat bijvoorbeeld rioleringswerkzaamheden niet door kunnen gaan of leveranciers niet tijdig kunnen leveren.”

Verkiezing onder Assenaren

De gemeente Assen werkte in de afgelopen periode samen met architect OKRA en aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek aan het definitieve ontwerp. Het ontwerp kwam vorig jaar juni na een verkiezing onder Assenaren met 40 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. In totaal kwamen er 600 ideeën binnen.

Speelhunebed

Daarin zijn de groeneilanden verder ingevuld en zijn voor de speelplek - op basis van de input van de kinderraad - verschillende speelmogelijkheden op en rond het speelhunebed ontworpen. Naast een groot speelobject in de vorm van een speelhunebed komen er kleinere speelplekken en is er een mini podium zodat het makkelijker wordt om activiteiten en optredens te organiseren (met stroom en water).

Interactieve fontein

Blikvanger op het plein wordt een interactieve fontein die midden op het plein ligt. De fontein heeft verschillende gedaantes, aangepast op het moment van de dag: speelse bedriegertjes, een‘verstilde’ waterspiegel en voor ’s avonds een mystieke mist. ’s Nachts wordt de fontein verlicht. De fontein verbindt de voormalige Weiersloop met de voormalige gracht van de Gedempte Singel.

De verlichting bestaat uit twee hogere masten met spots en sfeerverlichting onder de bomen en in de fontein. Voor de bestrating wordt gekozen voor gebakken klinkers rond het centrale deel van het plein. Zij vormen de verbinding met de omliggende winkelstraten samen met het groen en de verlichting. Het middendeel van het plein en de randen rond de groeneilanden worden van natuursteen.

menu